Nieuws/Binnenland
468494989
Binnenland

Kamerleden in het geheim op bezoek in Kiev

Beeld ter illustratie

Beeld ter illustratie

Den Haag - Een groep Tweede Kamerleden heeft maandag een bezoek gebracht aan de Oekraïense hoofdstad Kiev. Het is de eerste keer dat een groep Nederlandse volksvertegenwoordigers in het oorlogsgebied is geweest. Dinsdag keren de parlementariërs weer terug.

Beeld ter illustratie

Beeld ter illustratie

Het werkbezoek aan Kiev is om veiligheidsredenen geheim gehouden, zo bevestigen bronnen aan De Telegraaf. Het gaat om Kamerleden die lid zijn van de Kamercommissie Buitenlandse Zaken: Ruben Brekelmans (VVD), Rudmer Heerema (VVD), Sjoerd Sjoerdsma (D66), Agnes Mulder (CDA) en Kati Piri (PvdA).

Zij hebben gesproken met Ihor Zhovkva, plaatsvervangend hoofd van het bureau van president Zelenski. Hij riep de Nederlandse delegatie op om meer wapens te geven. Kiev verwacht dat Rusland binnenkort een nieuw groot offensief begint in Oekraïne.

Afgelopen november was minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) nog in Kiev. Vanwege raketinslagen in de buurt moest hij toen zijn toevlucht zoeken in een schuilkelder. In de zomer was ook premier Rutte in Oekraïne.

Sinds de inval door Rusland – deze maand precies een jaar geleden – levert Nederland wapens aan Oekraïne. Ook is Nederland actief betrokken bij het zoeken naar bewijs voor oorlogsmisdaden.