468561
Nieuws

Vrouwen jagen 'old boys' op

Amsterdam - Vrouwen bestormen dit jaar dan eindelijk het 'old boys network', blijkt uit de jaarlijkse top 100 van zakenblad Management Scope. De lijst met meest invloedrijke commissarissen telt inmiddels 24 vrouwen, tegen 17 vorig jaar.

Hans Wijers is in die top 100 de nieuwe, meest invloedrijke commissaris van Nederland, ook al is hij inmiddels afgezwaaid bij Ajax. Frans Cremers, vier jaar lang de meest invloedrijke commissaris, viel van de troon door zijn terugtreden bij Imtech en Schiphol.

De Wet bestuur en toezicht uit 2013, door sommigen bejubeld, en anderen verguist, lijkt dit jaar dan eindelijk voor serieuze dynamiek te zorgen. De wet zegt dat iemand maximaal vijf commissariaten mag hebben. Ook moeten bedrijven nastreven 30% vrouwen in de raden van bestuur en commissarissen te hebben, hoewel de termijn waarbinnen dit moet lukken is opgerekt tot 2019.

De afgelopen jaren was er nog weinig van de wet te merken, maar dat is nu anders. Zo telt de top-100 dit jaar 24 vrouwen (vorig jaar 17), waarvan er 12 nieuw binnenkwamen. Zo is Petri Hofsté, onder meer commissaris bij accountant EY en bodemonderzoeker Fugro, de hoogste nieuwe binnenkomer op plek 11. De afgelopen vier jaar stagneerde het aantal vrouwen juist.

In totaal telt de top 100 32 nieuwe commissarissen, twee keer zoveel als vorig jaar. Ook zijn de old boys jonger geworden. Vorig jaar bedroeg de gemiddelde leeftijd 64,0 jaar, nu 61,9.

Een commissaris komt in aanmerking voor de top 100 als hij twee of meer functies in de raden van bestuur of raden van commissarissen bekleedt bij AEX-, AMX of AScX fondsen of de grotere niet-beursgenoteerde bedrijven. De commissarissen krijgen punten toebedeeld op basis van het eigen vermogen van de onderneming waar zij een functie hebben.

Lees het hele verhaal hier: 'Opleiding nieuwe generatie commissarissen onder druk'