Nieuws
468785
Nieuws

Een op acht kinderen groeit op in armoede

DEN HAAG - Een op de acht kinderen in Nederland groeit op in armoede. Het gaat volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) om 421.000 kinderen, van wie er 131.000 deel uitmaken van een gezin dat langdurig van een laag inkomen moet zien rond te komen.

"Dat betekent dat op een schoolklas van zo'n dertig kinderen, er vier met armoede te maken hebben, van wie één langdurig", zei hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS woensdag.

"Dat wil niet zeggen dat die kinderen honger lijden, maar wel dat ze lang niet altijd gezond eten", zei van Mulligen. Bovendien zit bijvoorbeeld sporten, muziekles of meegaan op schoolreisje er vaak niet in voor deze groep.

Toeslagen

Vanuit de overheid is geld beschikbaar om arme gezinnen te helpen. Deze toeslagen kunnen helpen de vaste lasten, zoals de zorgpremie en de woninghuur, te verlichten. Maar dat neemt niet weg dat de drempel om mee te doen in de maatschappij hoog blijft.

Misdrijf

Bovendien kampen mensen met een laag inkomen vaker dan gemiddeld met een slechte gezondheid en zijn ze vaker verdachte of slachtoffer van een misdrijf. Ze hebben ook minder vertrouwen in hun medemens en in gezaghebbende instituties. ,,Dat is niet makkelijk op te lossen met wat extra geld'', zei Van Mulligen.

Dat meer kinderen in ons land in armoede leven, terwijl het aantal huishoudens op of onder het bestaansminimum niet verder toeneemt, is ook voor de toekomst een punt van zorg. Wie als kind met geldzorgen wordt geconfronteerd, loopt volgens het CBS meer risico om op latere leeftijd in een vergelijkbare situatie terecht te komen.

Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) noemde armoedebestrijding bij kinderen een ,,speerpunt'' voor het kabinet. ,,Het gaat niet alleen om de portemonnee maar ook om meedoen'', zei ze. ,,We moeten zorgen dat ook deze kinderen hun vleugels kunnen uitslaan.''

Daarvoor heeft het kabinet al structureel 100 miljoen euro extra uitgetrokken. Het is volgens Klijnsma onder meer aan gemeenten om daar gebruik van te maken. ,,Maar dé oplossing voor het probleem is dat ouders zelf werk vinden en genoeg gaan verdienen'', zei de staatssecretaris.