Nieuws/Binnenland

Schultz: A4 bij Delft kan nu snel open

DELFT - Wat minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en milieu) betreft, gaat de A4 tussen Delft en Schiedam zo snel mogelijk open. Dat liet ze dinsdag weten in reactie op een beslissing van het Hoogheemraadschap van Delfland. Dat bepaalde dat dagelijks anderhalf miljoen liter water onder de snelweg weggepompt mag worden, drie keer meer dan gepland. Gebeurt dat niet, dan zou de snelweg onder water komen te staan.

Het hoogheemraadschap was bang dat de grondwaterstand te ver zou dalen bij het verdiept aangelegde deel van de A4 bij Schipluiden. Huizen zouden dan kunnen verzakken. Door op een speciale manier te bemalen (retourbemaling) wordt het water terug de grond in gepompt. Hierdoor verdroogt de grond niet en klinkt de bodem ook niet in.

Schultz wilde dinsdag nog geen concrete datum noemen waarop de A4 in gebruik wordt genomen. ,,We zitten nu in de afrondende fase'', aldus een woordvoerster. De weg is 7 kilometer lang en deels verdiept aangelegd. Op werkdagen zullen er 128.000 voertuigen gebruik van maken, is de verwachting.

Over de aanleg van het stuk snelweg is tientallen jaren gediscussieerd. Door procedures van tegenstanders, trage besluitvorming en steeds wisselende regelgeving duurde het 63 jaar voordat de weg kon worden aangelegd.

Zaterdag was het stukje snelweg even open. Zo'n 6000 mensen namen een kijkje nemen en konden er bijvoorbeeld fietsen of hardlopen. Ook de tunnel was toen even open voor publiek.