Nieuws/Buitenland
469198
Buitenland

Islamitisch militaire alliantie tegen terreur

DUBAI - Saudi-Arabië heeft dinsdag de vorming van een islamitisch militaire alliantie van 34 landen ter bestrijding van terrorisme aangekondigd. Dit meldde staatstelevisie Arabiya TV.

Onder meer Jordanië, Egypte, Turkije, Qatar en Pakistan doen mee in deze coalitie die in Riyad zijn basis zal hebben. Ook Maleisië en de Verenigde Arabische Emiraten zijn vertegenwoordigd.

Volgens de verklaring van de alliantie is het een "plicht om het islamitische volk te beschermen tegen het kwaad van alle terroristische groeperingen en organisaties, die dood en verderf zaaien op aarde en onschuldige mensen terroriseren."

Kroonprins en defensieminister van Saudi-Arabië Mohammed bin Salman zei op een persconferentie dat de focus niet alleen op Islamitische Staat ligt. Alle terroristische organisaties worden bestreden. Dat gebeurt onder meer in Irak, Syrië, Libië, Egypte en Afghanistan. Hoe de militaire acties er precies uit komen te zien, is nog niet duidelijk. "Er zal internationale afstemming plaatsvinden met grote mogendheden en internationale organisaties", zei bin Salman zonder uit te weiden. De Verenigde Staten, een van de grootmachten, hebben de Arabische Golfstaten eerder al openlijk opgeroepen om de militaire actie tegen IS op te schroeven.

Het sjiitische Iran, aartsrivaal van het soennitische Saudi-Arabië, maakt geen onderdeel uit van het bondgenootschap. De regionale grootmachten staan onder meer in de oorlogen in Syrië en Jemen lijnrecht tegenover elkaar. Zo wil Saudi-Arabië de Syrische president Assad weg hebben, terwijl Iran zijn regime juist steunt.