Nieuws
469399
Nieuws

Hoe voorkom je een jetlag?

Er is niets vervelender dan een vakantie beginnen met een jetlag. Als je slecht slaapt, geen eetlust en weinig energie hebt, kun je niet optimaal genieten van je vakantie. Een jetlag kan enkele dagen aanhouden en dat kan de pret van een vakantie goed drukken. Graag geven wij je tips om een jetlag te voorkomen, maar zijn we natuurlijk ook benieuwd hoe jij een jetlag tegengaat.

Bij een jetlag is je biologisch ritme verstoord. Een mini variant van een jetlag is het uur tijdsverschil bij het verzetten van de klok van winter- naar zomertijd. De duur van een jetlag is afhankelijk van het aantal tijdzones die je overbrugt met vliegen. Kortom, hoe groter het tijdsverschil, hoe langer de symptomen kunnen aanhouden.

Tip vliegschema

Het meest belangrijk om symptomen van een jetlag te voorkomen, is om zo snel mogelijk in het juiste dag-nacht ritme te komen. Dit klinkt logisch, maar toch zijn er maar weinig mensen die hier rekening mee houden op het moment dat ze een vliegticket kopen. De tijd waarop je aankomt op je bestemming is van groot belang of je last krijgt van een jetlag. Het beste is om in de late middag of avond te arriveren.

Op het moment van aankomst bekijk je even rustig de omgeving of ga je een hapje eten. Vaak slaap je in het vliegtuig niet tot weinig, waardoor je de eerste nacht gelijk goed kunt slapen. Een goede eerste nachtrust zorgt ervoor dat je meteen in het juiste dag-nacht ritme komt van jouw vakantiebestemming.

Het is natuurlijk zo dat deze vliegtijden je een extra vakantiedag kosten, maar op het moment dat je niet tot weinig slaapt in het vliegtuig, geniet je ook niet van de eerste vakantiedag. Daarbij is het helemaal vervelend als je dagen lang last hebt van een jetlag.

Tips voor tijdens het vliegen

Niet alleen met je vliegschema kun je een jetlag voorkomen of in ieder geval de symptomen verminderen, maar ook door goed voor jezelf te zorgen tijdens het vliegen. Het is belangrijk dat je in een goede conditie blijft tijdens de vlucht. Dit doe je door geen alcohol of koffie te drinken aan boord, maar water. Het is belangrijk dat je vochtniveau op peil blijft. Naast het feit dat het tijdens een lange vlucht altijd goed is om te lopen, zorgt het er ook voor dat je darmen meewerken.

Tip voor studenten en gepensioneerden

Er wordt veel advies gegeven over het voorkomen van een jetlag. Eén van die adviezen is om een paar dagen voordat je op vakantie gaat alvast in het dag-nacht ritme te komen van je bestemming. Misschien een mooie tip, echter is dit niet voor iedereen haalbaar. Het is toch een beetje vreemd om aan je werkgever te vragen of je om 3 uur ’s nachts mag beginnen met werken. Voor studenten en gepensioneerde kan dit uiteraard wel een goede optie zijn om een jetlag te voorkomen.

Helaas...

Ga je op vakantie naar Australië, Nieuw Zeeland of Hawaï? Dan is een jetlag helaas niet te voorkomen. Dit heeft te maken met het grote tijdsverschil met Nederland. Uiteraard helpt het wel als je tijdens de vlucht slaapt en in goede conditie blijft, maar helemaal voorkomen kun je het helaas niet. Het belangrijkst is om de eerste dagen van je vakantie geen druk programma te plannen, zodat je goed uitrust en langzaam went aan het tijdsverschil.

Wat is jouw remedie tegen een jetlag?

Bron: EUclaim