Nieuws/Buitenland
469487
Buitenland

Merkels CDU bezweert vluchtelingenruzie

KARLSRUHE - De Duitse bondskanselier Angela Merkel verwacht geen problemen met het vluchtelingenbeleid van de regering op het partijcongres van haar CDU (Christen-Democratische Unie). Het begint maandag in Karslruhe en leek op een bittere confrontatie uit te lopen tussen voorstanders van Merkels relatief gastvrije beleid en de vele christendemocratische tegenstanders. Die vinden dat het land veel te veel vluchtelingen opneemt.

Maar Merkel zei zondagavond op de tv dat er een compromistekst over haar beleid is opgesteld. Die geeft volgens haar "uitdrukking aan haar benadering van de vluchtelingen, maar ook aan de zorgen van de mensen door duidelijk te maken dat de toestroom van vluchtelingen wordt gereduceerd".

De jongerenvereniging van de CDU heeft zondag de eis laten vallen dat de partij zich maandag en dinsdag duidelijk uitspreekt voor een maximum aantal migranten. Andere christendemocratische leiders hadden dat ook gevraagd, maar Merkel wilde minder harde taal. Zelf spreekt ze bijvoorbeeld over "het verminderen" van de toestroom. Circa duizend afgevaardigden komen naar het tweedaags congres.