469569
Buitenland

Frankrijk beschermt Banksy-graffiti in Calais

CALAIS - De Franse stad Calais gaat een aantal muurschilderingen van de wereldberoemde graffitikunstenaar Banksy beschermen met (plexi)glasplaten. Dat heeft het stadsbestuur zaterdag gemeld. Banksy heeft de stad in het geheim bezocht en op verschillende plekken kunstwerken achtergelaten, zo werd vrijdag ontdekt.

Eén schildering is aangebracht in de 'Jungle', het tentenkamp waar duizenden illegale vluchtelingen zitten. De schildering stelt Apple-oprichter Steve Jobs voor met een schoudertas en een oude Apple-computer onder zijn arm, en heeft als ondertitel 'de zoon van een Syrische immigrant', wat Jobs inderdaad was. "Er wordt vaak gezegd dat migratie een zware wissel trekt op de financiën van een land, maar Steve Jobs was de zoon van een Syrische immigrant. Apple is 's werelds meest winstgevende bedrijf - het betaalt 6,3 miljard euro aan belasting per jaar - en het bestaat puur en alleen doordat een jongen uit Homs het land werd binnengelaten", zegt Banksy in een verklaring.

Elders in Calais is de tekst aangebracht 'Maybe this whole situation will sort itself out' (Misschien wordt deze situatie vanzelf opgelost). Ook is er een muurschildering te zien van een groep vluchtelingen op een wrakkig vlot, kijkend naar een veerboot zoals die elke dag varen tussen Frankrijk en Engeland, met als ondertitel 'We zitten niet allemaal in hetzelfde schuitje'.

Het laatste werk, vlakbij het strand van Calais, toont een kind met een koffertje en een verrekijker waar een aasgier op zit.

Banksy staat bekend om zijn felle maatschappijkritiek. Wie er achter het pseudoniem schuilgaat is niet bekend. Eerder dit jaar opende hij in een Britse badplaats vijf weken lang het antipretpark Dismaland (Naargeestigland). Daarin werden bezoekers door middel van allerlei installaties aan het denken gezet over onder meer vluchtelingen, ramptoerisme en oorlog.