Nieuws/Binnenland
469578
Binnenland

'Elke investering in fossiel is nu risicovol'

WAGENINGEN - Elke investering in fossiele energiebronnen is risicovol geworden met het sluiten van het klimaatakkoord. Banken zullen niet meer willen investeren in bedrijven die in fossiele energie zitten en het is zeer de vraag of bedrijven die in olie of kolen zitten, hun plannen voor de komende jaren nog wel kunnen uitvoeren. Dat voorspelt klimaatwetenschapper Pier Vellinga zaterdag in reactie op het VN-klimaatverdrag van Parijs.

"Het kan natuurlijk altijd beter, maar dit is een historisch akkoord. We hebben er 25 jaar op moeten wachten dat alle landen op de wereld meedoen", aldus Vellinga, die is verbonden aan Wageningen Universiteit en de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Hij voorziet dat Nederland het nog moeilijk zal krijgen bij het uitvoeren van de afspraken. "Nederland is een van de meest fossiel-intensieve landen ter wereld." Het akkoord heeft volgens hem grote gevolgen voor diverse industrieën in het land. Hij geeft als voorbeelden de raffinaderijen in Rotterdam, de staalindustrie, de chemische industrie en het kolentransport naar Duitsland. "Die bedrijven knijpen 'm ongeveer net zo als de banken na de crisis."

Toch bieden de afspraken ook grote kansen, aldus Vellinga. "Er zal een geweldige groei komen van bedrijven die in zonne- en windenergie zitten en in elektrische auto's. De bouw had zich geen beter akkoord kunnen bedenken. Al die huizen die klimaatneutraal gemaakt moeten worden met onder meer isolatie en zonnepanelen."

Ook zullen de afspraken Nederland minder afhankelijk maken van het buitenland. Gas importeren uit Rusland hoeft over een paar jaar bijvoorbeeld niet meer.