470097
Binnenland

‘Mariniers zorgden voor kentering in piraterij’

Den Haag - Een tot nu toe onbekende taakgroep van het Korps Mariniers heeft vanaf 2011 de kentering ingeluid in de bestrijding van piraterij voor de kust van Somalië. De geheime Taskforce Barracuda maakte moederschepen van piraten onklaar en bevrijdde gijzelaars van gekaapte schepen. Bij operaties dicht op de Somalische kust kwam het geregeld tot confrontaties met piraten.

Dat blijkt uit het boek Over Grenzen, geschreven naar aanleiding van het 350-jarig bestaan van het Korps Mariniers. Oud-minister van Defensie Hans Hillen bevestigt het bestaan van de speciale taakgroep. "Van ontregelen en saboteren kon al veel ontmoediging uitgaan. Daarom werden in het diepste geheim acties voorbereid en uitgevoerd tot in het hart van de piratenvloot. Het werd een keerpunt voor de piraterij."

"Het aantal kapingen werd pas gereduceerd nadat mariniers actief gingen optreden", zegt militair historicus Arthur ten Cate, een van de auteurs. De afgelopen twee jaar heeft er geen kaping meer plaatsgevonden in het gebied. Volgens Ten Cate passen de acties perfect in de geschiedenis van het Korps mariniers. "Mariniers deden al in 1670 met de Engelsen aan piraterijbestrijding in coalitieverband."

Het bestaan van Taskforce Baracuda was tot nu toe niet bekend. Het ging om een combinatie van snelle, kleine vaartuigen en versterkte mariniersgroepen, met duikers en scherpschutters, ondersteund door een fregat.

Het boek over het Korps Mariniers gaat ook uitgebreid in op een ander huzarenstukje van de als anti-terreurspecialisten getrainde mariniers: het oppakken van twee Bosnisch-Kroatische oorlogsmisdadigers in vijandelijk gebied, eind 1997. Daarover waren tot nu toe weinig details bekend.