470213
Binnenland

‘Fijn als je zelf arts en ziekenhuis kunt kiezen’

NPCF: ‘Duidelijkheid is hard nodig’

Een speciale bijlage over zorgverzekeringen, is dat nodig? Het antwoord van Patiëntenfederatie NPCF luidt: ja beslist. Directeur Dianda Veldman: “Wij merken dagelijks dat mensen door de bomen het bos niet meer zien. Helderheid in het poliswoud is hard nodig. Het is belangrijk dat mensen de juiste zorgverzekering kiezen. Want een verkeerde polis kan u duur komen te staan.”

“Er zijn gewoon te veel verschillende zorgverzekeringen en dat maakt het lastig vergelijken.

Daar komt bij dat de polissen allemaal anders heten, met als gevolg dat een op de vijf Nederlanders niet weet wat voor zorgverzekering hij of zij heeft. Mensen weten vaak nog wel bij wie ze een verzekering hebben, maar hebben soms geen benul van de aard van de verzekering. Is het een budgetpolis, naturapolis, restitutiepolis? Of toch een combinatiepolis? En wat is dat?

Eigen risico

Dan het eigen risico. Iedereen betaalt per jaar 385 euro eigen risico als hij naar het ziekenhuis gaat. Dat is een fors bedrag, zeker voor mensen met een laag inkomen. Je kunt dat eigen risico verhogen met stappen van 100 euro totdat je 885 euro eigen risico hebt. In ruil betaal je dan minder premie voor je verzekering.

Dat lijkt aantrekkelijk, maar mijn advies is om het eigen risico alleen te verhogen als u het geld op de bank hebt staan. Want als u dat niet hebt, en u belandt in het ziekenhuis dan zit u achteraf met een kostenpost van honderden euro’s. Verwacht u volgend jaar zorgkosten te maken, dan is het sowieso beter geen extra eigen risico te nemen.

Budgetpolis

Wie niet teveel wil betalen, kan natuurlijk ook een heel goedkope verzekering afsluiten. Een budgetpolis. Maar weet dan wel dat daar grote nadelen aan kunnen kleven. U kunt misschien niet naar de specialist of het ziekenhuis van uw voorkeur, of u moet ver reizen voor zorg. Soms kunt u alleen terecht in een ziekenhuis met lange wachttijden. Ons advies: blijf liever weg bij de budgetpolis. Wij vinden dat die polis uiteindelijk moet verdwijnen. De risico’s op ongewenste bijwerkingen zijn te groot.

Drie goede vragen

Als je onverhoopt toch ziek wordt, wil je natuurlijk de beste zorg krijgen. Gelukkig is de zorg in Nederland over het algemeen goed. Maar het kan nog beter. Artsen zeggen altijd dat de patiënt voor hen centraal staat. Maar de patiënt heeft niet altijd dat gevoel. Die denkt soms dat de arts beslist wat er gebeurt. Terwijl arts en patiënt natuurlijk samen moeten beslissen in de spreekkamer. Bijvoorbeeld aan de hand van drie goede vragen: Wat zijn mijn mogelijkheden? Wat zijn de voor- en nadelen van die mogelijkheden? Wat betekent dat in mijn situatie? Als je zo het gesprek aan gaat, weet je in ieder geval zeker dat je samen beslist.

Dat is het fijn als je zelf de arts en het ziekenhuis kunt kiezen. Kijk bijvoorbeeld eens op ZorgkaartNederland.nl om meningen van anderen over artsen en ziekenhuizen te lezen. Zo kom je beslagen ten ijs. Laat na de behandeling ook weten wat uw ervaringen waren. Daar kunnen anderen weer hun voordeel mee doen. Daarmee maken we samen de zorg beter!

Dianda Veldman

Directeur-bestuurder Patiëntenfederatie NPCF

Wat verandert er in 2016? Lees hier verder.