470248
Binnenland

Möllenkamp schuldig bevonden

AMSTERDAM - Rochdale-topman Hubert Möllenkamp is donderdag schuldig bevonden voor het aannemen van smeergeld en verduistering.

De rechtbank in Amsterdam spreekt vandaag uit of de oud-Rochdale-bestuurder Hubert Möllenkamp de cel in moet. Zo meer over de uitspraak.

BREEK Rochdale-topman Hubert Möllenkamp schuldig bevonden voor het aannemen van smeergeld en verduistering. pic.twitter.com/2S1VHceyYq - Bart Mos (@BartMos) December 10, 2015  

De aanklager eiste eind oktober drie jaar cel tegen de oud-topman, die in 2009 door woningcorporatie Rochdale werd ontslagen. Hij wordt verdacht van meineed, het aannemen van steekpenningen, belastingfraude en witwassen. Ook zou hij creditcards van de corporatie privé hebben gebruikt. Möllenkamp zou zich tien jaar lang hebben laten omkopen, voor meer dan 2 miljoen euro in totaal. Volgens de aanklager getuigde zijn handelen van een ,,haast niet te bevatten arrogantie. Alles was geoorloofd om zijn luxeleven te kunnen leiden.''

Woningcorporatie Rochdale verliest 35 miljoen euro op de verkoop van een kantoor dat zeven jaar geleden door de van fraude verdachte topman Hubert Möllenkamp werd aangeschaft. ING heeft het afgedankte kantorencomplex 'De Heerd' in Amsterdam-Zuidoost voor 11,5 miljoen gekocht, om het te slopen en er een nieuwe hoofdkantoor te bouwen. Hiermee betaalt de bankverzekeraar minder dan een kwart van de prijs die Rochdale er in 2008 voor betaalde (46,5 miljoen euro).

Kort na het ontslag van Möllenkamp werd duidelijk dat er een luchtje aan de koop van het kantoor, aangezien de verkopende partij het vier maanden eerder voor een fractie van de verkoopsom had aangeschaft, en de huurders al hadden aangekondigd te zullen vertrekken. De vastgoeddeal behoort tot een lange reeks transacties waarvan het vermoeden bestaat dat Möllenkamp er steekpenningen voor ontving. Voor enkele andere verdachte vastgoedtransacties werd hij afgelopen maand voor de rechter gesleept.

Rochdale probeert al jarenlang de miljoenenschade die de voormalige topman veroorzaakte door het aangaan van foute vastgoeddeals op hem te verhalen. In 2012 ging hij persoonlijk failliet. Sindsdien woont hij in Spanje.

Tegen de vrouw van Möllenkamp, Alberdine V., werd drie maanden cel geëist wegens het opmaken van een valse factuur.

Het OM wil Henk O. (75) acht maanden in de cel zien. O. had een sloopbedrijf dat zaken deed met Rochdale en wordt ervan verdacht Möllenkamp te hebben omgekocht met onder meer dure Mercedessen en hoge geldbedragen. Arie van E. (66), directeur van onder meer vastgoedbedrijf Nawon, wordt ook verdacht van omkoping van Möllenkamp. Als het aan het OM ligt, gaat hij voor zeven maanden de cel in.