Nieuws/Binnenland
470270
Binnenland

Leenstelsel abracadabra voor toekomstig studenten

AMSTERDAM - Het leenstelsel dat dit studiejaar in de plaats is gekomen voor de basisbeurs, is voor toekomstige studenten abracadabra. Bijna zeventig procent van eindexamenkandidaten in het voortgezet onderwijs heeft geen flauw idee hoeveel geld zij per maand (maximaal € 862 plus € 162,58 voor het collegegeld ) kunnen lenen.

Dat komt voort uit onderzoek van studentenbond ISO en het Landelijk Aktie Komitee Scholieren onder ruim 300 scholieren, waarvan ongeveer de helft eindexamenkandidaten. De 'Studiewegwijzer van deze twee onderwijsorganisaties, die morgen overhandigd wordt aan onderwijsminister Jet Bussemaker, moet licht in de duisternis scheppen. Want de onbekendheid met het leenstelsel is groot: Zo weet meer dan de helft van de ondervraagden niet binnen hoeveel tijd zij de lening terug moeten betalen. Dat was binnen 15 jaar en is nu 35 jaar geworden; de eerste twee jaar na afstuderen hoeft nog niet terug te worden betaald.

"Het is duidelijk dat de voorlichting over het leenstelsel nog niet is doorgedrongen. We maken ons zorgen dat eindexamenkandidaten niet goed weten wat hen te wachten staat," zegt LAKS-voorzitter Andrej Josic. ISO-voorzitter Linde de Nie vult aan: "Het is goed als deze toekomstige studenten wél weten wat het betekent om te lenen en dat ze zich ook bewust worden van de bijkomende rente en de afbetalingstermijn. Nu is de rente bijvoorbeeld laag, maar die kan tegen de tijd dat je afstudeert een stuk hoger zijn."

Veel eindexamenkandidaten hebben geen flauw benul hoelang zij in het nieuwe stelsel recht hebben op studiefinanciering: ruim 70% geeft aan dit nog niet te weten. In principe heb je voor een hbo-bachelor en een wo-bachelor met master 7 jaar recht hierop. Ook over zaken die zij moeten afwegen vóór het afsluiten van de lening heerst onwetendheid. Zo weet ruim 54% van de eindexamenkandidaten niet hoeveel collegegeld -en dat varieert per onderwijsinstelling- zij moeten betalen. "Het is zorgelijk om te zien dat er nog zo veel onduidelijk is rondom het leenstelsel. Zeker omdat de eerste scholieren zich nu al moeten aanmelden voor hun vervolgstudie," zegt Josic.

Het Laks en de studentenbond hebben zich telkens verzet tegen het verdwijnen van de basisbeurs. "Het opwerpen van financiële barrières om te kunnen studeren is al erg. Maar nu blijkt het ook te schorten aan de voorlichting. Dat is kwalijk als je studenten een lening opdringt," aldus De Nie.

De Studiewegwijzer is vanaf vandaag te lezen op de websites van het ISO en het LAKS.