470340
Binnenland

Bronzen beeld De aardappeleters onthuld

NUENEN - In de Brabantse stad Nuenen is woensdagavond een bronzen beeld onthuld van De aardappeleters. Het is gebaseerd op het beroemde schilderij dat Vincent van Gogh maakte in 1885.

Het beeld is gemaakt door Peter Nagelkerke en staat in het Park in Nuenen. De plaatsing verliep niet zonder slag of stoot. Een groep tegenstanders probeerde afgelopen zomer met een kort geding de komst van het beeld te voorkomen. Ze vonden het kunstwerk lelijk en vreesden overlast van toeristen. De rechter vond de groep geen belanghebbende en ook de gemeente gaf geen gehoor aan de bezwaarmakers.

In Nuenen maakte Van Gogh (1853-1890) een kwart van zijn totale oeuvre. Hij schilderde er De aardappeleters, dat als zijn eerste meesterwerk wordt beschouwd. Op het donkere schilderij is een boerenfamilie in een benauwde kamer aardappels aan het eten. De gezinsleden vallen op door hun bonkige tronies. Het doek hangt nu in het Van Gogh Museum in Amsterdam.

In Nuenen was een jaar geleden de aftrap van het Van Gogh-jaar, met de opening van een glinsterend fietspad langs plaatsen waar de kunstenaar heeft geleefd. In 2015 stonden in heel Nederland tientallen evenementen, activiteiten en festiviteiten op het programma om stil te staan bij het 125e sterfjaar van de beroemde schilder.