Nieuws/Nieuws

In het nieuws

Ook jongens zijn slachtoffer van sexting

Door door Daphne van Rossum

In haar nieuwe boek 'Sexy selfies' vertelt schrijfster Maria Genova over de gevaren van sexting. "Denk je dat je zoon veilig is op internet? Dat is niet het geval, kan ik je vertellen..."

Een jongen is verliefd. Hij denkt dat hij chat met het meisje waar zijn hart naar uit gaat, maar een groepje van zijn school heeft een fakeprofiel onder haar naam aangemaakt. De jongen denkt dat het meisje hem wat sexy foto’s stuurt en gaat zelf ook steeds verder in het geven van naaktfoto’s. Uiteindelijk stuurt hij zelfs een filmpje.

Dan begint het pesten. De foto wordt verspreid op school en de jongen heeft geen leven meer. Hij wordt in elkaar geslagen en bedreigd. Hij wordt uitgemaakt voor homo en prostituee. De jongen gaat van school af en begint een nieuw leven. Het is één van de schrijnende en waargebeurde verhalen van Maria Genova in haar nieuwste boek Sexy selfies, over de gevaren van sexting. En sexting blijkt óók voor jongens gevaarlijk, een tot nu toe onderbelicht probleem.

Loeren op jongens

Maria: “Er wordt altijd maar gepraat over de gevaren van sexting voor meisjes, maar in één derde van de gevallen betreft het jongens. Je denkt dat een jongen veilig is online. Nou, dat is niet het geval, kan ik je vertellen. Er zijn genoeg volwassen mannen die loeren op jongens. Dat gebeurt vaak via games waar een chatfunctie op zit.

Ik heb het zelf meegemaakt met mijn jongste zoon. Terwijl ik mijn boek schreef over het onderwerp hebben we het natuurlijk vaak besproken aan tafel. Hij had er dus al over gehoord en was op zijn hoede. Hij zat in een schietspel en komt hij op een geven moment met zijn laptop bij me en laat een chat zien. Dat begint onschuldig, maar dat gaat steeds verder, met vragen als: “Doe je wel eens stoute dingen? ’ en “Wat heb je aan?”

Ik heb toen dat gesprek direct afgekapt. Ongeveer 60 procent van de jongeren wordt online door vreemden benaderd, meestal zijn dat volwassenen. Pedofielen komen veel bij games die jongeren trekken. Pedofielen staan niet meer in het park, de digitale snelweg is nu de plek om kinderen op te pikken.”

Het hele interview lezen? Kijk hier: Hoe één foto het leven van je kind kapot kan maken

Lees meer over