470757
Buitenland

'Onder Mona Lisa schuilt ander portret'

PARIJS - Een portret van een andere vrouw gaat schuil onder het wereldberoemde schilderij de Mona Lisa van Leonardo da Vinci. Dat zegt een Franse wetenschapper, die meer dan tien jaar onderzoek heeft gedaan met speciale lichttechnieken.

Volgens Pascal Cotte is onder het beeld van de beroemdste glimlach ter wereld een vrouw te zien die ernstig naar de zijkant kijkt.

Het Louvre geeft geen commentaar op de ontdekking, omdat het museum in Parijs niet bij het onderzoek was betrokken.

Cotte heeft de lichttechnologie zelf ontwikkeld en kreeg in 2004 toegang tot het schilderij. Daarop projecteerde hij een reeks felle lichten, waarbij een camera metingen verrichtte van de reflecties van dat licht. Op basis daarvan kon Cotte de diepere verflagen analyseren, zei hij tegen de BBC.

De Mona Lisa is in de afgelopen halve eeuw al aan een reeks onderzoeken onderworpen, onder meer met infraroodlicht. Volgens Cotte geeft zijn techniek de kans "de lagen van het schilderij als een ui af te pellen. We kunnen de chronologie van het ontstaan van het schilderij reconstrueren."

Da Vinci werkte vermoedelijk tussen 1503 en 1517 aan het doek, eerst in Florence en later in Frankrijk.

Cotte zegt nu dat het onzeker is of het uiteindelijke portret wel Lisa Gherardini verbeeldt, zoals eeuwenlang is aangenomen. Volgens hem is het oorspronkelijke model Gherardini, ofwel 'mona' Lisa. "Ze is totaal anders dan de Mona Lisa. Dit is niet dezelfde vrouw."

Deskundigen twijfelen aan de conclusies van Cotte, die dinsdagavond in een reportage over het onderzoek te zien is op BBC2.