Nieuws/Binnenland

Familie Pieper voor rechter om wanbetaling

Amsterdam - Voormalig Philips-topman en ict-investeerder Roel Pieper moet vandaag samen met zijn zoon Bart voor de Amsterdamse rechter verschijnen wegens een onbetaalde rekening van 1,2 miljoen euro.

Vader en zoon Pieper worden gedaagd door het advocatenkantoor Goodwin Procter, een van de grootste juristenfirma's van de VS. Volgens de Amerikanen hebben de Piepers enkele jaren geleden een team van twintig dure advocaten maandenlang laten werken aan de overname van de Amerikaanse vliegtuigfabriek Eclipse Aviation, terwijl ze wisten dat ze de rekening niet konden betalen. De Piepers verzwegen namelijk dat hun eigen bedrijfje Etirc vrijwel platzak was. Kort daarna viel Etirc om en konden de Amerikanen naar hun geld fluiten.

Het Amsterdamse gerechtshof beval de Piepers eerder dit jaar tot betaling van de advocatenrekening, maar zij negeerden dat arrest. Roel, die inmiddels naar Monaco is verhuisd, beweerde dat zijn vermogen onder beslag van andere schuldeisers ligt en zijn zoon Bart, die plotseling in Chicago is gaan wonen, zou geen geld hebben. Maar daar nemen de Amerikaanse advocaten geen genoegen mee. Daarom eisen ze nu inzage in zijn gehele vermogen en al zijn inkomsten. Zo weten zij dat Pieper fors geld verdient bij het Nederlandse bedrijf Antenna Company van Marcel Boekhoorn, waar hij tot voor kort nog voor 40.000 euro per maand op de loonlijst stond.

De Nederlandse advocaat van de Amerikanen, Hans Koets, zegt dat hun geduld met Pieper op is. "We eisen nu nog dwangsommen als hij opnieuw een vonnis van de rechter naast zich neerlegt, maar de volgende keer gebruiken we lijfsdwang", zegt Koets dreigend. In dat geval moet Pieper de cel in totdat hij gehoor geeft aan de rechterlijke uitspraak.

Roel Pieper was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.