Nieuws/Binnenland
470824
Binnenland

10 jaar cel voor drogeren en bestelen homo's

ARNHEM - Een 43-jarige Amsterdammer heeft drie homo's gedrogeerd en bestolen en nog acht andere mannen zónder ze te bedwelmen hun pinpas en code ontfutseld. Maar de rechtbank in Arnhem heeft hem er dinsdag van vrijgesproken dat een Apeldoorner door dat drogeren is overleden.

Volgens de rechtbank is het scenario van de patholoog-anatoom niet 100 procent zeker. In plaats van zestien jaar cel die de officier van justitie eiste, legt de rechtbank in Arnhem daarom tien jaar cel op.

De patholoog-anatoom opperde dat de Apeldoorner door het toegediende middel scopolamine bewusteloos was geraakt. Daardoor reageerde hij niet meer adequaat toen zijn kussen hem de adem afsneed terwijl hij op zijn buik lag.

Dat scenario is hoogst waarschijnlijk, maar niet waterdicht.

De Amsterdammer zocht op een homodatingwebsite steeds mannen die een vriend zochten. Hij sprak meerdere keren af tot hij hun pincode had. Ongemerkt verwisselde hij hun pinpas. Tegen de tijd dat de mannen erachter kwamen, waren steeds bedragen tot tienduizenden euro's verdwenen van (spaar)rekeningen. De rechtbank noemde de Amsterdammer listig en doortrapt.

De dief werd geholpen door een 36-jarige man uit Bussum. Die zorgde in sommige gevallen voor een cameraatje bij een pinautomaat om de code af te kijken. En voor pintransacties terwijl de Amsterdammer nog bij de slachtoffers verbleef. Ook had hij 50.000 xtc-pillen in huis. De rechtbank veroordeelde hem tot drie jaar cel.