Nieuws/Buitenland
471011
Buitenland

'IS goed voor 80 miljoen per maand'

LONDEN - Ongeveer de helft van de inkomsten van Islamitische Staat (IS) komt uit 'belastingen' die de terroristische organisatie int bij de bevolking en bedrijven op het grondgebied dat zij controleert. In totaal beschikt de groep over zo'n 80 miljoen dollar aan maandelijkse inkomsten. Dat blijkt uit een nieuw rapport van IHS Conflict Monitor over Irak en Syrië.

Wellicht onverwacht blijkt de illegale oliehandel niet de belangrijkste inkomstenbron voor de terroristen. Terwijl olie ongeveer 43 procent bijdraagt aan de omzet, levert de belasting van mensen en bedrijven maar liefst 50 procent van alle inkomsten.

Het rapport telt vast dat de totale inkomsten uit ten minste zes bronnen afkomstig zijn: belasting op alle zakelijke activiteiten in de gebieden die in handen zijn van IS, winning van en handel in olie, onteigening van grond en inbeslagname van onroerend goed, handel in antiek en drugs, criminele activiteiten (ontvoering en bankroof) en het runnen van eigen bedrijven (transport, makelaars).