471143
Binnenland

Oekraïne geschrokken van publiciteit roofkunst

HOORN - In de zaak van de 24 gestolen schilderijen uit Hoorn heeft de Oekraïense ambassadeur Olexander Horin het Westfries Museum maandagochtend laten weten "erg geschrokken te zijn vanwege de publiciteit over het schandaal".

Volgens de Hoornse burgemeester Yvonne van Mastrigt vond de Oekraïense diplomaat het "confronterend om alle details over het roofkunstschandaal terug te lezen in De Telegraaf." Van Mastrigt: "De ambassadeur heeft benadrukt onder de indruk te zijn van het gebeuren en beloofde ons om de zaak onder de aandacht te houden in zijn land."

Weggeroofd

Deze krant onthulde vanmorgen dat de Hollandse meesters die in januari 2005 uit het Westfries Museum werden weggeroofd, zich al zeker een jaar in Oekraïne bevinden en daar de inzet vormen voor een politiek steekspel op hoog niveau.

De topstukken uit de 17e eeuw zijn daar in handen van de ultranationalistische gevechtsmilitie OUN die grote sommen geld voor de doeken vraagt en weigert om de kunstschatten aan ons land terug te geven. Volgens Nederlandse roofkunstonderzoekers hebben twee Oekraïense kopstukken op de achtergrond de touwtjes in handen: partijleider Oleh Tyhanybok van de extreemrechtse partij Svoboda en voormalig hoofd van de Oekraïense geheime dienst, Valentyn Nalyvaichenko.

Plannen stuk

Diverse pogingen door roofkunstexperts Arthur Brand en Alex Omhoff om de collectie terug te halen zijn gestrand. Eerder overleg tussen minister Koenders (Buitenlandse Zaken) en de Oekraïense president Porosjenko heeft evenmin tot een terugkeer van de werken geleid.

Burgemeester Van Maastrigt zei te hopen dat Oekraïne nu alsnog met de stukken over de brug komt. "Met publiciteit hebben we in ieder geval bereikt dat de plannen van de militie om onze kunstwerken in het illegale circuit te verkopen, stuk zijn."

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken loopt inmiddels in Oekraïne een politieonderzoek naar de zaak. Hoe serieus dat is, valt niet in te schatten vanwege de wijdverbreide corruptie in het land.