Nieuws/Buitenland
47119700
Buitenland

’Ongebruikelijke’ symptomen na prik bij overleden Deense vrouw (60)

KOPENHAGEN - De Deense vrouw die aan een bloedstolling overleed na haar inenting met het AstraZeneca-vaccin had „zeer ongebruikelijke” symptomen. Het Deense medicijnagentschap zegt dat de 60-jarige patiënte een laag aantal bloedplaatjes had, stollingen in kleine en grote bloedvaten en bloedingen.

Denemarken maakte vorige week bekend tijdelijk te stoppen met het gebruik van het coronavaccin. Het ging volgens de autoriteiten om een voorzorgsmaatregel vanwege mogelijke bijwerkingen. Er is herhaaldelijk melding gemaakt van bloedstolsels bij mensen die waren ingeënt met het middel.

Meerdere Europese landen hebben het Deense voorbeeld gevolgd. Nederland maakte zondag bekend dat voorlopig uit voorzorg wordt gestopt met vaccineren.

AstraZeneca benadrukte zondag dat er geen aanwijzingen zijn dat het vaccin een verhoogd risico oplevert op bloedstollingen. Dat beaamde mede-ontwikkelaar Oxford Vaccine Group op maandag. Directeur Andrew Pollard benadrukte bij de BBC dat er „geen toename van het aantal bloedstollingen is in het Verenigd Koninkrijk, waar in Europa de meeste inentingen hebben plaatsgevonden.”

De onrust over het AstraZeneca-vaccin wordt ondertussen ook in andere werelddelen op de voet gevolgd. Thailand maakte vorige week als eerste land buiten Europa bekend het AstraZeneca-vaccin voorlopig niet te gebruiken, maar is daar inmiddels op teruggekomen. Het land gaat dinsdag mensen inenten met het middel.

Indonesië liet maandag juist weten het vaccin voorlopig op de plank te laten liggen. De minister van Volksgezondheid zei dat wordt gewacht op nadere informatie van de Wereldgezondheidsorganisatie.