471222
Buitenland

Enorme winst Front National zorgt voor 'choc'

De anti-EU en anti-immigratiepartij Front National (FN) is in Frankrijk de grootste. In de eerst ronde van de regioverkiezingen behaalde het nationalistische front van Marine Le Pen zondag bijna 30 procent van de stemmen. Verscheidene Franse media hebben het maandag over 'le choc' (de schok), nadat het FN zondag een historische doorbraak had gerealiseerd.

Het front werd ruim de grootste in zes van de dertien regio's in Frankrijk. Het front staat voor de deur van de macht, kopte een krant. In 2017 zijn er presidentsverkiezingen. In de noordelijke regio Nord-Pas-de-Calais-Picardie deed partijleider Le Pen zelf als lijsttrekker mee en ze kreeg 42 procent van de kiezers achter zich. "De nationale beweging is nu zonder twijfel de grootste partij van Frankrijk" juichte Le Pen.

Haar 26-jarige nichtje Marion Maréchal-Le Pen behaalde vrijwel dezelfde score in de zuidoostelijke regio Provence-Alpes-Côte d' Azur. De tweede man van de partij, Florian Philippot, was zelf verbaasd over de omvang van zijn overwinning. Hij won in het noordoosten, in de nieuwe regio Grand Est, met bijna 37 procent van de stemmen.

De tweede politieke stroming wordt gevormd door de Republikeinen onder leiding van ex-president Nicolas Sarkozy en hun bondgenoten. Ze behaalden circa 27 procent. Het is een grote teleurstelling voor Sarkozy dat hij er maar niet in slaagt zich als de grote oppositieleider te profileren. De regerende socialisten kregen, zoals verwacht, slechts 23 procent van de kiezers achter zich.