Nieuws
471528
Nieuws

Open brief

Je kind is toch belangrijker dan je geloof?

Sander Tromp is gescheiden en ziet zijn dochter maar twee weekenden per maand. Dat vindt hij vreselijk en daarom snapt hij helemaal niets van acteur Tom Cruise, die de Scientologykerk verkiest boven zijn kind. VROUW ontving van Sander deze ontroerende open brief.

Ha die Tom,

We kennen elkaar amper. Ik jou als gevierd acteur natuurlijk wel, maar jij zult mijn stukjes waarschijnlijk nooit gelezen hebben. Al is het maar omdat je het Nederlands niet zo machtig bent. Man, wat was ik vroeger jaloers op je als je met je Colgate-smile weer eens de harten van honderdduizenden vrouwen deed smelten. Soms vloog je door de lucht in Top Gun, dan weer stond je te stoer te shaken in Cocktail. Om over je vliegavonturen in Mission Impossible nog maar te zwijgen.

Even verloor ik je uit het oog, tot je in een hysterische bui bij Oprah op de bank mijn aandacht trok. Verliefd was je, en hóe. Katie Holmes heette ze, ze was weliswaar zeventien jaar jonger maar god, wat had je het te pakken. Binnen een poep en een scheet was ze zwanger, je liet er geen gras over groeien, hè. Jullie noemden haar Suri, toffe naam trouwens. En wát een knap kind, daar moet je spoorslags verliefd op zijn geworden.

Maar jeetje, je hebt haar inmiddels al ruim twee jaar niet gezien! Twee jaar! Ik, als gescheiden vader, vind het al een crime om mijn dochter maar twee weekenden per maand te zien. Maar zo is dat nu eenmaal geregeld in Nederland, waar moeders in principe aan het langste eind trekken na een scheiding. Een keuze heb je daar als vader helaas niet in. Het is roeien met de riemen die je krijgt aangereikt in het leven.

Maar Tom, jij hebt wél een keuze. En wat doe je? Je kiest voor de Scientologykerk, waar je de mond vol van hebt. Een stelletje wijsneuzen, die je beloofd hebt ze voor een miljard jaar te dienen. Een miljard jaar, wat een kletskoek. Tom, je weet toch ook wel dat we gemiddeld nog geen honderd worden? Dat jij ervoor kiest om die idioterie – excuus voor mijn taalgebruik – aan te hangen, moet jij weten. Maar ik geef Katie geen ongelijk dat ze haar biezen pakte toen je die arme Suri ook bij die club wilde onderbrengen.

Dat je je ex als paria zag omdat ze niet voor Scientology had gekozen, vooruit, daar wil ik nog wel inkomen. Maar je dochter, die kan daar toch niks aan doen? Het kind was pas vijf! Inmiddels weet je niet eens hoe haar juf heet. Wat haar lievelingseten is of haar favoriete kleur.

Er zijn in de wereld honderdduizenden vaders die om wat voor reden dan ook hun kind niet mógen zien. Denk je wel eens aan hen? Aan hoe ze wegkwijnen door het gemis? Hoe hun hart huilt? Sommigen plegen er zelfs zelfmoord door. Maar jij verkiest Scientology boven je eigen kind. Je eigen vlees en bloed. Hoe krijg je dát voor elkaar?

Ik zal als atheïst van geloven wel geen verstand van hebben. In jouw ogen ben ík degene zonder verstand. Dat zal wel, maar ik snap er niks van, je geloof verkiezen boven je eigen vlees en bloed. Gescheiden of niet, ik zal altijd als een leeuw blijven vechten voor mijn dochter. Dat geloof ik niet, dat weet ik zeker!

Hartelijke groeten,

Sander Tromp