Nieuws
471536
Nieuws

Brons voor Steenbergen op 100 wissel

NETANYA - Zwemster Marrit Steenbergen heeft vrijdag bij de EK kortebaan in Netanya voor een verrassing gezorgd. Het vijftienjarige toptalent pakte brons op de 100 meter wisselslag, in een persoonlijke toptijd van 59,00 seconden. De Europese titel ging naar de Hongaarse Katinka Hosszú, die haar eigen wereldrecord aanscherpte tot 56,67 seconden.

Steenbergen maakte eerder dit jaar indruk bij de Europese Spelen in Bakoe, waar het zwemmen een jeugdtoernooi was. De jonge Nederlandse grossierde daar in medailles. Steenbergen won de 100 vrij en pakte zilver op de 50 en 200 vrij. Daarnaast leidde ze de Nederlandse estafetteploeg naar drie podiumplaatsen. Het leverde Steenbergen een nominatie op voor de Talent Award, die op 15 december tijdens het Sportgala wordt uitgereikt.

Dankzij haar opzienbarende prestaties en vooral snelle tijden in Bakoe mocht Steenbergen al mee naar het WK langebaan in Kazan. Tussen de 'grote vrouwen' pakte de puber in augustus met de estafetteploeg zilver op de 4x100 vrij.

In Netanya veroverde Steenbergen vrijdag haar eerste individuele medaille op een groot seniorentoernooi. Halverwege de race lag ze nog in de achterhoede, maar vanuit baan 1 stoomde Steenbergen tijdens de laatste twee baantjes op naar de derde plaats. Op gepaste afstand van de ongenaakbare Hosszú en de Britse Siobhan-Marie O'Connor, die zilver pakte, won Steenbergen de strijd om het brons. De keuze om de 100 vrij over te slaan en zich te focussen op de 100 wissel bleek een gouden greep. "Er stond voor mij helemaal geen druk op. Het halen van de finale was mooi meegenomen en brons is dan geweldig", zei Steenbergen.

Moniek Nijhuis heeft zich vrijdag kandidaat gesteld voor een medaille op de 100 meter schoolslag bij de EK kortebaan. De 27-jarige Nijhuis, die sinds kort in Engeland traint met wereldrecordhoudster en olympisch kampioene Ruta Meilutyte uit Litouwen, was met 1.04,67 de snelste in de halve finales. Jenna Laukkanen uit Finland zette de tweede tijd neer (1.04,87), de Turkse Viktoria Zeynep Günes de derde (1.05,06).

Zwemmer Jesse Puts heeft zich vrijdag in de finale van de 50 meter vrije slag op de EK kortebaan niet kunnen mengen in de strijd om de medailles. De 21-jarige Puts, die op het nippertje de eindstrijd bereikte dankzij een persoonlijk record van 21,45 seconden, eindigde in het 25 meterbad van Netanya als laatste in 21,49. De Rus Evgeni Sedov pakte de Europese titel in 20,87, zilver ging naar Marco Orsi uit Italië (20,92) en de Pool Sebastian Szczepanski veroverde brons (21,21).