Nieuws/Binnenland
471558
Binnenland

Particuliere beveiliging koopvaardij nabij

DEN HAAG - Particuliere beveiliging van de koopvaardij tegen piraterij wordt misschien onder strikte voorwaarden mogelijk. Het kabinet heeft vrijdag een stap gezet op weg naar nieuwe wetgeving.

De kwestie ligt in de Tweede Kamer gevoelig. Gewapende beveiliging tegen piraten in risicogebieden wordt niet door iedereen als een taak gezien voor commerciële bewakers. Ook coalitiepartner PvdA heeft het er nog steeds niet op.

Tweede Kamerlid Sultan Günal-Gezer zei vrijdag dat de PvdA "de beste bescherming voor de bemanning van schepen" wil. "Die wordt gegeven door de inzet van onze militaire teams (VPD's). Bovendien vindt de PvdA dat de overheid er is om burgers te beschermen en het is niet wenselijk dat huurlingen dat doen. Daarom ziet de PvdA nog steeds geen reden om private beveiligers op schepen toe te laten."

Premier Mark Rutte zei vrijdag dat het kabinet het voorstel "met verve" zal verdedigen. Beveiliging door mariniers blijft in de plannen van het kabinet de voorkeur houden. Maar is dat niet mogelijk, dan kunnen reders onder strikte voorwaarden gewapende particuliere beveiligers inzetten.

Rutte beaamde dat Nederland achterloopt bij andere landen als ons land particuliere beveiliging niet mogelijk maakt. België, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk staan het al toe.

Er zal naar de regelgeving van die landen worden gekeken bij het stellen van de voorwaarden aan de particuliere beveiliging. Het gaat dan onder meer om de voorwaarden waaronder geweld mag worden toegepast.