Nieuws/Binnenland
471565
Binnenland

Wilders: Turkije, blijf weg bij ons

DEN HAAG - ,,Wij willen niet meer, maar mínder islam. Dus Turkije, blijf weg bij ons, je bent hier niet welkom.'' Dat zegt PVV-leider Geert Wilders in een videoboodschap aan het Turkse volk. De boodschap is ondertiteld in het Turks en ingesproken in een Nederlandse en in een Engelse variant.

Volgens Wilders maakt de Turkse regering het Turkse volk wijs dat het land ooit lid zal worden van de Europese Unie. ,,Nou vergeet het maar. Jullie zijn geen Europeanen en zullen dat nooit worden. Een islamitische staat als Turkije hoort niet bij Europa.'' Wilders noemt de onlangs herkozen Turkse president Tayyip Recep Erdogan ,,een gevaarlijke islamist, die de islamitische vlag hijst''.

Wilders voorspelt dat Europese regeringen die instemmen met de afspraken die met Turkije zijn gemaakt over de opvang van vluchtelingen en visumliberalisatie door de eigen burgers zullen worden weggestemd.

Premier Mark Rutte veroordeelde de video van Wilders hard. Hij zei dat Wilders uiteraard vrijheid van meningsuiting heeft, maar dat hij nu wel een heel land en een hele bevolking ,,op een ongelooflijke manier'' schoffeert. Rutte noemde dat ,,echt totaal ongepast''. Bovendien draagt het niets bij aan een oplossing, aldus de premier.