Nieuws/Binnenland
471581
Binnenland

Regering neemt tijd voor besluit over Syrië

DEN HAAG - De regering neemt de tijd om een besluit te nemen over een mogelijk Nederlandse militaire inzet in Syrië tegen de terreurgroep Islamitische Staat (IS). Dat zei minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken vrijdag na afloop van de ministerraad.

De Amerikanen hebben deze week een schriftelijk verzoek gedaan aan Nederland en andere bondgenoten om de strijd tegen IS ,,te intensiveren''. Koenders benadrukte dat Nederland al een heleboel doet. ,,We gaan eigenstandig kijken of daar nog iets bovenop moet of niet. Ik wil daar niet op vooruitlopen. Het is ook niet een grote strijd ofzo.''

Volgens de minister moet zorgvuldig worden gekeken ,,wat de effectiviteit is van het bestrijden van zo'n octopus, want dat is IS. Ze zitten niet alleen in Irak en Syrië maar ook in Libië en Europa.'' De afweging die de regering moet maken is volgens hem te kijken of datgene wat je doet, ertoe bijdraagt om ze te vernietigen. Daarbij moet ook naar de ervaringen in het verleden worden gekeken, aldus de minister.

In de ochtend zei Koenders al dat bombarderen niet het enige middel tegen IS is. Het is een ,,zeer ingewikkelde strijd''. Andere middelen zijn het ,,afknijpen van olieinkomsten en financiën''. Koenders wees er ook op dat er een andere situatie is ontstaan door de aanslagen in Parijs en door de Russische interventie in Syrië.

Minister Jeanine Hennis van Defensie zei dat de kwestie vrijdag in de ministerraad niet ter sprake is gekomen. Zij en Koenders hebben er wel elke dag contact over.,,En dat is maar goed ook. We gaan er echt even zorgvuldig naar kijken.''

In de Kamer zijn onder meer VVD, CDA en PVV voor ingrijpen in Syrië. Coalitiepartij PvdA is terughoudend maar ,,niet principieel'' tegen.