Nieuws/Binnenland
471595
Binnenland

Twijfels over motief getuigen zaak-Van den Hurk

DEN BOSCH - Wat is nou precies het motief van de nieuwe getuigen om te komen met de verklaringen in de zaak-Nicole van den Hurk? Dat vragen zowel de aanklager als de advocaten van de verdachte zich af, zo bleek vrijdag in de rechtbank in Den Bosch. Ze vragen zich af of de beloning die ervoor is uitgeloofd een rol heeft gespeeld. In 2011 werd de oorspronkelijke beloning van 25.000 gulden voor de gouden tip die leidt tot oplossing van deze moordzaak uit 1995, verhoogd naar 15.000 euro.

De zaak-Nicole van den Hurk werd drie weken geleden stilgelegd toen, vlak voordat de aanklager de strafeis zou formuleren, ineens twee nieuwe getuigen opdoken. Het zou gaan om twee oud-tbs'ers die samen met verdachte Jos de G. (48) in de tbs-kliniek hebben gezeten. Daar zou De G. gezegd hebben dat hij een meisje om het leven heeft gebracht. Justitie denkt dat het over Nicole ging. De voorbije weken is nader onderzoek gedaan naar de verklaringen van de twee getuigen.

Jos de G. wilde niet ingaan op de vragen van de rechtbank over de nieuwe getuigen, maar hij bleef wel bij zijn standpunt dat het ,,onzin is'' wat ze zeggen. Zijn advocaat wil de getuigen nog bevragen omdat volgens hem hun verklaringen niet kunnen kloppen met de situatie in de tbs-kliniek destijds.

Ook willen ze mede-tbs'ers horen en behandelaars uit de kliniek. Die zouden wat kunnen zeggen over de relatie tussen de nieuwe getuigen en De G. Zij zouden kunnen verklaren dat het niet aannemelijk is dat De G. juist tegen deze twee mannen uit de school zou hebben geklapt.

DNA-profiel

De rechtbank wil een nieuwe deskundige inzetten om te kijken naar het DNA-bewijs. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en IFS (Independent Forensic Services), dat de contra-expertise verzorgde, komen er namelijk niet uit in de beoordeling van het materiaal dat er ligt. Het gaat dan vooral om de statistische bewijswaarde: hoe waarschijnlijk is het dat het gevonden DNA van verdachte De G. is?

Er ligt geen volledig DNA-profiel, maar het NFI acht het zeer waarschijnlijk dat het gaat om het DNA van verdachte. IFS is daar nog niet zo zeker van. De rechtbank wil een deskundige uit Australië of Nieuw Zeeland inzetten, vanwege de deskundigheid die daar voorhanden zou zijn.

De vijftienjarige Nicole verdween op 6 oktober 1995 toen ze op de fiets op weg was naar een bijbaantje in een supermarkt. Op 22 november 1995 werd haar lichaam gevonden.

Begin 2014 maakte het OM bekend dat tbs'er De G. opgepakt was na een DNA-match. Volgens de verdediging van De G. is het OM misleidend als het over een match spreekt, omdat er geen volledig DNA-profiel ligt. De G. ontkent ook maar iets met de dood van Nicole te maken te hebben.

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");