Nieuws/Buitenland
471601
Buitenland

Trump vergroot voorsprong

Zelfs een verbale uitglijder ten koste van een gehandicapte journalist lijkt Donald Trump niet te kunnen deren. In de laatste poll van CNN/ORC heeft de flamboyante Republikeinse presidentskandidaat zijn voorsprong op de concurrentie alleen maar vergroot.

Meer dan een derde (36 procent) van de mensen die 'Republikeins' stemmen zegt nu Trump te steunen. De 'naaste' concurrent, nu de Texaanse senator Ted Cruz, geniet de steun van 16% van de achterban. Nog niet eerder in deze campagne genoot Trump een zo ruime voorsprong. De voormalige neurochirurg Ben Carson viel terug naar 14%, senator Marco Rubio uit Florida staat op 12%. Jeb Bush, viel terug naar 3%. Half oktober wist Bush zich nog gesteund door 8% van de Republikeinse stemmers.

Volgens de onderzoekers van CNN/ORC wordt het verschil vooral gemaakt door minder hoog opgeleiden. Onder die groep steunt 46% Donald Trump, tegen respectievelijk 12%, 11% en 8% voor Cruz, Carson en Rubio. Bij de hoger opgeleiden liggen de kaarten anders. Daar leidt Cruz (22%) krap voor Carson (19%), Rubio (19%) en Trump (18%).