Nieuws
471637
Nieuws

Bakrecept

Feestelijke citroenschuimtaart

GEEN - Voor hele bijzondere momenten maak je een hele bijzondere taart. Dan doe je nét een beetje extra je best. Dit plaatje lijkt misschien ingewikkeld, maar - als je de stappen volgt - veel makkelijker dan je denkt. En zeker de moeite waard!

Feestelijke citroenschuimtaart

Voor het deeg

  • 225 g bloem
  • 2 el poedersuiker
  • 200 g boter
  • 3 el water

Voor de vulling

  • 2 schooon geboende citroenen, rasp en sap (+/- 100ml sap)
  • 3 el maïzena
  • 175 ml water
  • 3 eidooiers

Voor het schuim

  • 3 eiwitten
  • 150g fijne kristalsuiker

Benodigdheden:

springvorm 26cm – mixer – oven

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op negentig graden en begin dan met het maken van het deeg. Doe bloem en suiker in een kom. Snijd de koude boter in blokjes en verkruimel tot de bloem alle boter heeft opgenomen. Je krijgt een zanderig beslag. Doe dan het water erbij en kneed met je handen tot een samenhangend deeg. Wikkel dit in plasticfolie en leg weg in de koelkast.

In die tussentijd maak je de vulling van de taart. De rasp en citroensap gaan samen met de maïzena in een pannetje. Roer dat goed los met een garde. Zet op het vuur, water erbij en aan de kook brengen terwijl je roert. Zodra het kookt van het vuur afhalen en een minuut lang goed mixen. Daarna een voor een de eidooiers erbij terwijl je blijft roeren. Je hebt nu een mooie gele citroenvulling voor de taart.

Haal het deeg vervolgens uit de koelkast en bekleed de bakvorm ermee. Zorg voor een opstaand randje van minstens een halve centimeter, zodat de vulling straks goed in de taart blijft. Leg op het deeg een vel bakpapier. Daarop gaat een blindbakvulling. In de bakwinkel hebben ze hier steentjes voor die je kunt hergebruiken, maar de inhoud van een pak pasta gaat ook prima (die kun je daarna alleen niet meer gebruiken) Zet het bakblik op een rooster in de voorverwarmde oven en bak het 15 minuten. Haal dan eruit, haal blindbakvulling en bakpapier er tevens vanaf en zet het blik terug in de oven. Bak nog eens 10 minuten tot je een mooie goudbruine kleur hebt.

In de tussentijd klop je de eiwitten in een brandschone kom stijf. Voordat ze écht stijf geklopt zijn, doe je lepel voor lepel de suiker erbij, terwijl je blijft mixen. Doe dit tot je volledig stijve pieken in je eiwit hebt. Zou je de kom nu op z’n kop houden, dan blijft het eiwit erin. Zo stevig dus.

Haal het bakblik uit de oven, zet op een bakplaat en giet voorzichtig de citroenvulling op de bodem van het deeg. Daarop schep je met een lepel hoopjes eiwit. Dat hoeft niet netjes. Juist wat pieken zorgt straks voor dat mooie gebrande effect. Bakplaat heel voorzichtig terug in de oven en bak nu voor de laatste 15 minuten. Blijf wel in de buurt want ovens kunnen qua temperatuur verschillen. Zodra het eiwit mooi goudbruin gekleurd is (dus niet té donker) haal je de bakplaat voorzichtig uit de oven.

Nu komt het moeilijkste deel: geduld. Laat de taart volledig afkoelen. Liefst zet je ‘m, als ‘ie is afgekoeld, ook nog een uurtje in de koelkast. Dat zorgt dat de vulling mooi stevig wordt. Maar dan, dan kan het grote genieten beginnen. Met recht een feesttaart!

 

Bekijk ook

 

Susan Aretz

is community manager, moeder en oprichter van Smulpaapje.nl. Daarnaast bracht zij in 2015 een kookboek op de markt. Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat is Susan bezig met wat ze gaat koken, bakken én eten. Hier deelt ze wekelijks haar favoriete recepten met jou. Iedere maand met een ander thema. Dus houd de site goed in de gaten! Heb jij een prangende vraag of een verzoek voor Susan, mail die dan naar [email protected]!

 

De wekelijkse VROUW nieuwsbrief in je inbox? Schrijf je in >>