Nieuws/Binnenland
471638
Binnenland

Cel en tbs voor mishandeling NS-conductrice

HAARLEM - De 27-jarige Swendly R. is vrijdag veroordeeld tot een jaar cel en tbs met dwangverpleging voor de ernstige mishandeling van een NS-hoofdconductrice in Hoofddorp in maart van dit jaar. Ook moet hij een schadevergoeding van bijna 26.000 euro aan de vrouw betalen.

De verdediging had vrijspraak gevraagd, omdat onvoldoende duidelijk zou zijn hoe de vrouw het letsel opliep. De verdachte ontkent bovendien. Volgens de rechtbank kan het gezien getuigenverklaringen, camerabeelden en het bloedspoor op de schoen van R. niet anders dan dat hij de conductrice ernstig heeft mishandeld. De verdachte was de enige die nog in de trein zat, toen ze hem sommeerde eruit te gaan. Toen hij dat weigerde, legde ze zijn spullen buiten op een bankje op het perron. Vervolgens heeft hij haar volgens de rechtbank een krachtige trap of stomp gegeven.

De hoofdconductrice liep meerdere breuken in haar gezicht op en haar oogkas raakte verbrijzeld. Hiervoor moest ze al verscheidene operaties ondergaan en het is volgens de rechter maar de vraag of ze ooit weer helemaal herstelt. De Amsterdamse kan zich niets meer herinneren van het incident, alleen dat ze tussen Schiphol en Hoofddorp haar laatste ronde deed in de trein en in de eerste klas op een lastige reiziger stuitte die de trein niet wilde verlaten.

De verdachte heeft een lang strafblad en kreeg als minderjarige al jeugd-tbs. Onderzoekers in het Pieter Baan Centrum oordeelden dat de man psychotisch en minimaal verminderd toerekeningsvatbaar is. De rechtbank nam deze conclusies over en besloot dat langdurige behandeling nodig is om kans op herhaling te voorkomen.

De mishandeling veroorzaakte diepe verontwaardiging en onrust. Treinpersoneel in het hele land kwam in actie en het incident leidde tot extra veiligheidsmaatregelen. Een woordvoerder van de NS reageerde na afloop: ,,Deze uitspraak geeft aan dat je met je handen van ons personeel moet afblijven''.