Nieuws
471664
Nieuws

Praat mee

Opa Cors helpt gezinnen met gezond eten

Door omstandigheden voedt Cors van den Berg met zijn vrouw zijn kleinkind, Milan van 7, op. Bij die opvoeding hoort natuurlijk ook gezonde voeding. Cors merkte al snel dat kinderen veel rommel eten en besloot dat het anders moest.

Een koekje bij de bakker, een traktatie op school: bijna ongemerkt snoept je kind veel. Ook in kinderdrankjes van bekende merken zit meer suiker dan je denkt. Cors merkte hoeveel geraffineerde suikers zijn kleinzoon binnenkreeg en schreef het boek Niet te verteren. Een gezonder kind in zeven stappen om andere (groot-)ouders te inspireren.

Zevenstappenplan

Hoewel Cors (61) geen voedingsdeskundige is, opende het boek De Voedselzandloper van arts Kris Verburgh zijn ogen. "Wat ik dacht dat gezond was, is niet gezond. Toen mijn kleinkind bij ons kwam wonen, ben ik op onderzoek uitgegaan en heb een zevenstappenplan gemaakt om gezonder te eten. Ik wil ouders bewust maken van wat ze hun kinderen te eten geven."

 

Je schrikt je rot

"Als je wel eens met je kind naar een pretpark of kantine bent geweest, zie je dat ze allemaal producten verkopen die niet goed zijn voor kinderen. En heb je wel eens op een kindermenu van een restaurant gekeken? Dan schrik je je helemaal rot. Mijn boek is het begin, ik wil een beweging starten met voorlichtingsbijeenkomsten en lezingen."

“Snoep? Lust ik niet”

De zeven stappen in praktijk brengen, is helemaal niet zo moeilijk. “Gezond eten is een kwestie van wennen. Je zult zien: op een gegeven moment wil je kind geen koek of snoep meer, omdat hij het te zoet vindt. Uit onderzoek blijkt dat dat maar acht weken duurt."

De 7 stappen van Cors zijn:

Schoon: Neem biologische groente en fruit.

Zoet: Van frisdrank naar water of diksap.

Oer: Van moderne tarwe naar oergranen als boekweit en haver.

Puur: Schakel over op biologisch vlees en vis.

Rauw: Van gefrituurd naar gebakken, gestoomd of rauw.

Super: Van ‘gewoon’ voedsel naar superfoods.

Bio: Van pakjes en zakjes naar echte (biologische) voeding.

Mag jouw kind altijd alles snoepen? Zijn er restricties, bijvoorbeeld één snoepmoment per dag? En laat je die los tijdens de feestdagen? Praat met ons mee!