Nieuws/Binnenland
471666
Binnenland

Mega-verhoor zussen en ex Holleeder

AMSTERDAM - De verdediging van Willem Holleeder wil twintig dagen per persoon om de zussen en ex-vriendin van zijn cliënt vragen te stellen tijdens de getuigenverhoren die op 15 december beginnen. Dat bleek vrijdag tijdens de vierde pro formazitting in de strafzaak tegen Holleeder.

Dat betekent dat het leven van Astrid en Sonja Holleeder en ex-vriendin Sandra den Hartog - voor zover dat al niet het geval was - even tot stilstand komt in de periode dat ze moeten komen opdraven. De officieren van justitie Sabine Tammes en Lars Stempher willen dat de rechtbank terugkomt op een eerdere beslissing, dat de vrouwen eerst in beslotenheid worden gehoord door de rechter-commissaris, en dat eerst op de zitting doet.

,,De emotie en authenticiteit zal zijn verdwenen als ze op ieder denkbaar detail zijn ondervraagd door de onderzoeksrechter en de verdediging", vrezen de OvJ's. Advocaat Stijn Franken vindt dat onzin en wil de vrouwen juist in alle rust vragen kunnen stellen.

'Top-manipulator'

Zoals eerder aangekondigd breidde het Openbaar Ministerie de tenlastelegging uit met de poging tot moord op John Mieremet op 26 februari 2002, en het uitlokken van de geslaagde liquidatie van Mieremet in Thailand, op 2 november 2005. Holleeder wordt al vervolgd voor de moorden op zijn zwager Cor van Hout (2004), vastgoedhandelaar Willem Endstra (2004), Kees Houtman (2005) en Thomas van der Bijl (2006).

Daarnaast verwijt het OM hem de dood van Robert ter Haak, die naast Cor van Hout stond, en het neerschieten van David Denneboom, die naast Endstra zat. Volgens de meeste getuigen - en een aantal slachtoffers - die bij de politie verklaringen aflegden, was het motief meestal geld.

Mieremet omschreef Holleeder in een interview met De Telegraaf als ,,een top-manipulator binnen het criminele milieu." Holleeder zou goede contacten hebben bij de politie en de hand hebben in de meeste liquidaties in Amsterdam. In 2002 werd Mieremet voor het eerst op de korrel genomen, voor het kantoor van zijn advocaat. Volgens Cor van Hout stond Holleeder op een brug toe te kijken.

Daarop besloot Mieremet met de politie te gaan praten. ,,Of ik word afgeschoten, of ik praat met de politie. Ik kan een boekje opendoen over witwassen en afpersen van topzakenmensen", zei Mieremet in het interview. ,,Degenen die hier thuis op feestjes kwamen, mijn kinderen op schoot namen en krokodillentranen huilden toen ik was neergeschoten terwijl ze zelf de opdracht gaven, kunnen hun borst natmaken. Ik ben bereid om zelf tien, vijftien jaar achter de tralies te gaan, maar ik neem er wel een paar mee."

Zo ver kwam het niet. In 2005 zou Holleeder tegen Endstra hebben gezegd dat hij Mieremet zou laten ombrengen die dag. ,,Die schele kankerhond. Straks ligt hij." Endstra waarschuwde de zoon van het beoogde slachtoffer, maar die bereikte zijn vader te laat.