Nieuws/Buitenland
471700
Buitenland

EU geeft Europol meer bevoegdheden

BRUSSEL - De Europese politieorganisatie Europol krijgt meer mogelijkheden om snel speciale eenheden te vormen als een terreuraanslag dreigt. De EU-ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken gaven vrijdag groen licht hiervoor.

De nieuwe regels geven Europol ook bevoegdheden om websites die haaizaaien of mensen oproepen tot terroristische organisaties toe te treden sneller offline te halen. Ook wordt vanaf 1 januari het Europese antiterreurcentrum actief.

Het in Den Haag gevestigde Europol kan de lidstaten volgens de ministers nu "maximale dienstverlening" gaan bieden bij het bestrijden van terrorisme en grensoverschrijdende misdaad. Een onafhankelijke toezichthouder moet zorg dragen voor adequate bescherming van persoonsgegevens. Ook komt er een klachtenprocedure voor gedupeerde burgers.

"Het is heel belangrijk om actie te ondernemen tegen haaizaaien op internet", zei minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) over de maatregelen. "Ik denk dat het goed is dat op Europees niveau goede afspraken worden gemaakt over hoe je afkomt van propaganda en hatespeech op internet."

"Ik heb gemerkt dat er toch een behoorlijk aantal bedrijven is in Nederland die bereid zijn daaraan mee te werken", aldus de minister. "Omdat ze zelf ook zien dat het hun reputatie als bedrijf schaadt als zij een kanaal zijn voor terroristen of extremistische of jihadistische informatie waardoor aanslagen misschien wel mogelijk worden."