Nieuws/Binnenland
471703
Binnenland

Meer ontsteking leidt tot minder dikke littekens

Een grotere ontstekingsreactie na huidletsel leidt, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, tot minder dikke littekens. Tot die opvallende conclusie komt Liselotte Butzelaar, promovenda bij het VUmc. Het nieuwe inzicht zou gevolgen kunnen hebben voor de behandeling van deze dikke littekens.

Het is onduidelijk waarom een substantieel deel van de patiënten verheven, dikke littekens (hypertrofe littekens) krijgt na een letsel, zoals een brandwond of een grote incisie van een operatie. Volgens het huidige medisch inzicht is een sterkere ontstekingsreactie één van de hoofdoorzaken. Het onderzoek van Butzelaar laat juist zien dat meer ontsteking tot mínder dikke littekens leidt.

Zalfje

De ontstekingsreactie begint al binnen een paar uur na het ontstaan van het letsel. Butzelaar: "Wij zijn de eersten die zo kort na het ontstaan van letsel naar de ontstekingsreactie hebben gekeken. We hebben bij mensen die een hartoperatie ondergingen huidbiopten genomen. De mate van ontsteking na drie uur kon al voorspellen of een patiënt last zou krijgen van een hypertroof litteken."

Patiënten die slechts een lichte ontstekingsreactie vertoonden na een letsel hadden een grotere kans een hypertroof litteken te vormen. "We vermoeden dat dit komt doordat het lichaam een sterke ontstekingsreactie in de wond enkele dagen na de verwonding sterk remt. Een zwakke reactie wordt ook minder geremd, waardoor de ontsteking niet wordt gestopt en op de langere termijn het litteken kan laten verdikken. Hierdoor kunnen hypertrofe littekens ontstaan waar patiënten veel last van kunnen hebben", aldus Butzelaar.

In de toekomst zouden artsen hypertrofe littekens dus wellicht kunnen voorkomen door de ontstekingsreactie te stimuleren. Butzelaar: "We zouden bijvoorbeeld een zalfje met een stof die het immuunsysteem stimuleert op de huid kunnen smeren voordat we een incisie maken."