Nieuws/Binnenland
471719
Binnenland

Feest-bv’s ontlopen Drankwet met truc

WOERDEN - Gesubsidieerde sportclubs, theaters en buurthuizen omzeilen het verbod om te concurreren met reguliere horeca door hun kantine-activiteiten onder te brengen in ’feest-bv’s’.

Door hun baromzet weg te boeken in een apart bedrijfje naast de stichting of vereniging, onttrekken tal van met lokaal overheidsgeld gespekte verenigingen en stichtingen zich via een foefje aan de Drank- en Horecawet. Deze schrijft voor dat slechts rond wedstrijden of voorstellingen mag worden geschonken en dat het aantal feestjes gelimiteerd moet zijn. Voor de als ’bv’ geregistreerde kantines en theatercafés gelden deze beperkingen niet.

Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) luidt de noodklok over deze truc. Ze zet de kwestie op de agenda nu belangenverenigingen de komende maanden input mogen leveren voor de evaluatie in de Tweede Kamer van de Wet Markt en Overheid. Deze moet oneerlijke concurrentie van het bedrijfsleven door de overheid tegengaan.

De koepel zegt bij monde van landelijk bestuurster Agnes Holtjer dat cafés en partycentra almaar groeiende, oneerlijke concurrentie ondervinden uit de gesubsidieerde sector, zoals sportkantines en zeer professioneel ingericht ogende theatercafés: „Het begint de normaalste zaak van de wereld te worden om je 25-jarige jubileum op de hockeyclub te vieren”, aldus het KHN-kaderlid.

Het is de professionele horeca een doorn in het oog dat de theaters, buurthuizen en sportverenigingen schier ongelimiteerd de tap kunnen openzetten voor prijzen die ver onder die van de markt liggen. Ze werken met vrijwilligers, betalen veelal een lage huur en krijgen tonnen subsidie. „Met veel lagere kosten dan professionele bedrijven begeven ze zich ongestoord in het horecaspeelveld”, zo klaagt Holtjer.

Lees meer: Horeca razend over popzaal met subsidie