Nieuws/Binnenland
471733
Binnenland

Nieuwe test gebedsoproep Enschedese moskee

ENSCHEDE - Een uitgebreide geluidstest moet duidelijk maken of de nieuwe mega-moskee in Enschede overlast in de buurt veroorzaakt. Aanvankelijk zou de proef nog deze maand plaatshebben, maar het experiment is verplaatst naar volgende maand, zo maakte de gemeente Enschede donderdag bekend.

Een eerste proef vorige week zorgde in de buurt voor de nodige opschudding. Daarbij weerklonk uit twee luidsprekers - opgehangen op 2,5 meter hoogte - een islamitische gebedsoproep die eerder bij een moskee elders was opgenomen. Verontruste omwonenden beklaagden zich over het geluid. Een buurtbewoner maakte er een filmpje van en plaatste het op internet.

De nieuw te bouwen mega-moskee moet verrijzen op een braakliggend stuk terrein aan de Kuipersdijk en moet een van de grootste islamitische gebedshuizen van ons land worden. Tot ontsteltenis van omwonenden die menen dat zo'n 400 huishoudens er straks dagelijks overlast van zullen ondervinden. Het is de bedoeling dat de gebedsoproep iedere dag vier minuten door de omgeving schalt.

Lawaaioverlast

Een nieuwe geluidsproef moet meer duidelijkheid verschaffen over eventuele lawaaioverlast. Hiervoor worden de buurtbewoners uitgenodigd en wordt op verschillende geluidsniveaus getest om in overleg met de buurt te komen tot een acceptabel volume. Het is de bedoeling dat bewoners walkie-talkies krijgen, waarmee ze op strategische plekken gaan staan en dan doorgeven of ze het geluid kunnen horen.

Deze test wordt nu over de jaarwisseling heen getild en in januari gehouden. Volgens de gemeente is er meer tijd nodig voor voorbereidende werkzaamheden, "omdat de test een groter gebied moet bestrijken dan aanvankelijk gedacht". Tijdens de proef wordt het 'objectieve en subjectieve geluidsniveau' gemeten, wat inhoudt dat niet alleen het aantal decibellen wordt gemeten, maar ook hoe de omwonenden de gebedsoproep ervaren.

Volgens een woordvoerder van de gemeente Enschede heeft de gemeenteraad in principe ingestemd met de grondverkoop aan een Turks Cultureel Centrum, mits aan een aantal voorwaarden, waaronder over eventuele geluidsoverlast, wordt voldaan. De gemeenteraad velt in februari een definitief oordeel over de bouw van de moskee.

Hieronder de geluidstest die eind november is gehouden.