Nieuws
471735
Nieuws

Interview

Waarom durven we niet eerlijk te zijn?

Je hebt het vast wel eens meegemaakt: je hebt afgesproken om met een vriendin te gaan borrelen, maar na je drukke dag kruip je eigenlijk liever op de bank. In plaats van eerlijk te zijn, draai je eromheen en verzin je een smoes. Waarom zijn we niet gewoon eerlijk? VROUW vroeg het psycholoog Roos Woltering.

Een vriendin eerlijk zeggen dat we vanavond geen zin hebben om te borrelen in de stad? We peinzen er niet over! We zeggen nog liever dat we ziek, zwak en misselijk in bed liggen of geen oppas hebben voor de kinderen, dan dat we haar de waarheid vertellen. Maar waarom?

Niemand kwetsen

"Omdat we bang zijn om anderen te kwetsen", verklaart Roos Woltering. "Als jij opbiecht dat je geen zin hebt om wijn te drinken met je beste vriendin, bestaat de kans dat zij zich gekwetst voelt. Om die teleurstelling te voorkomen, verzinnen we een smoes of zeggen we tóch ja terwijl we 'nee' denken."

Daarnaast verdoezelen we de waarheid volgens Roos ook uit zelfbescherming. "Niemand vindt het leuk om onaardig gevonden te worden en al helemaal niet door een goede vriendin. Dus verzinnen we smoes als we afzeggen, zodat we er niet persoonlijk op worden afgerekend en de pijlen niet op ons gericht zijn."

Wel is het volgens Roos echt een vrouwending. "Vrouwen denken veel na over de gevolgen die de waarheid teweeg kan brengen. Wat als ik haar kwets met die opmerking? Terwijl mannen vaak juist recht voor zijn raap zijn en elkaar gewoon de waarheid vertellen."

Wees eerlijk

Hoe verleidelijk het soms ook is om te liegen, volgens Roos kun je beter de waarheid vertellen. "Vertel een vriendin eerlijk dat je, heel onhandig, een dubbele afspraak hebt gemaakt en daarom vanavond niet bij haar langs kan komen. Natuurlijk zal ze balen, maar dat is ook haar goed recht en dat zal jij moeten accepteren."

"Uiteindelijk kwets je haar alleen maar meer als de waarheid wél boven tafel komt. Hoe lullig is het als je die vriendin afzegt omdat je zogenaamd ziek bent en er vervolgens diezelfde avond wel een gezellige foto op Facebook opduikt met een andere vriendin. Dat zal jullie vriendschap veel meer kwaad doen dan de waarheid."

Schade aan een relatie

Een leugen lijkt misschien onschuldig, maar op de lange termijn kan het juist schade aanrichten aan een liefdesrelatie of vriendschap. "Stel: een vriendin kwetst jou met een nare opmerking, maar jij durft niet eerlijk te zeggen dat je het vervelend vindt. Dan zet je onbewust een kruisje achter haar naam. Gebeurt het weer? Dan tel je het op bij alle eerdere gebeurtenissen", vertelt Roos.

"Het wordt dan of steeds moeilijker om haar wel de waarheid te vertellen, of de bom barst. Jij stort al je frustratie over haar uit en zij is gekwetst", vertelt Roos. "Je kunt dus de waarheid wel verdoezelen, maar aan het einde van de rit bereik je meer door gewoon eerlijk te zijn."

Leugentje om bestwil

Een leugentje om bestwil op zijn tijd volgens Roos overigens geen kwaad. "Heb je bijvoorbeeld geen zin dat vriendin nummer drie vanavond aanschuift? Dan kun je best zeggen dat je vriendin twee al zó lang niet hebt gesproken en dat jullie zoveel bij te praten hebben over de kinderen, dat jullie vanavond met z'n tweeën de stad in gaan. Je kunt de waarheid best op een mooie manier verpakken, op z'n tijd", aldus Roos.

Herken je dit? Vertel je soms een leugen om bestwil, of ben je altijd eerlijk? En heeft een smoesje wel eens totaal verkeerd uitgepakt? Deel het hieronder met ons!