Nieuws/Binnenland
471775
Binnenland

Het gesprek van de dag: vrijdag 4 december

'Aanslag in Nederland is een kwestie van tijd'

De Tweede Kamer reageert bezorgd na de arrestatie van een asielzoeker in Den Haag. De man is opgepakt omdat hij verdacht wordt van terrorisme. "We zagen in Parijs en nu ook hier in Nederland wat er met de asieltsunami meekomt: moslimterroristen", reageert PVV-leider Wilders. ,,En hoeveel lopen er nog rond? Rutte laat ze allemaal binnen. Een aanslag in Nederland is een kwestie van tijd. En dan is de premier volledig medeverantwoordelijk." Verder: rekenleraren misleidden de PvdA en thuiszorg verdubbelt salaris raad van toezicht. Hier lees je alles wat nodig is om helemaal op de hoogte te zijn van het laatste nieuws en mee te kunnen doen aan het gesprek van de dag.

Wat heb je vannacht gemist?

 

 • De Tweede Kamer reageert bezorgd na de arrestatie van een asielzoeker in Den Haag. De man is opgepakt omdat hij verdacht wordt van terrorisme. De verdachte verbleef op een asielzoekersboot in Zaandam. Daar klapte hij tegen andere vluchtelingen uit de school over zijn eerdere activiteiten. Hij zou hebben gevochten voor Al Qaida en IS. Lees meer.
 • Het kabinet gaat opnieuw kijken naar een mogelijke militaire inzet tegen terreurgroep Islamitische Staat (IS) in Syrië. Dat zei minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken donderdag in de Tweede Kamer. Hij sprak van een ,,nieuw weegmoment''. De Amerikanen hebben deze week een schriftelijk verzoek gedaan aan Nederland en andere bondgenoten om de strijd tegen IS ,,te intensiveren'', aldus Koenders. Lees meer.
 • Bioscoopcomplex Kinepolis in de Belgische stad Hasselt is donderdagavond rond 23.00 uur ontruimd. Verschillende Belgische media meldden dat er waarschijnlijk een telefonische bommelding is binnengekomen. Lees meer.

Waarvan moet je op de hoogte zijn?

 

 • Tien rekenleraren van negen verschillende middelbare scholen hebben geprobeerd de PvdA te misleiden over de rekentoets, in een ultieme poging de test verplicht te maken. Sociaaldemocratisch Kamerlid Jadnanansing liet zich aanvankelijk bedotten door deze lobby, die vele duizenden extra gezakte leerlingen zou hebben opgeleverd. Lees meer.
 • De splinternieuwe Friese verpleeg- en thuiszorgorganisatie Patyna, deze maand wegens bezuiniging geboren uit de gefuseerde zorggroepen Tellens en Plantein, is van start gegaan met een verdubbeling van het salaris van de zittende toezichthouders. Lees meer.
 • Er is een intense drugsstrijd gaande in het zuiden van Nederland. In de strijd tegen georganiseerde drugscriminaliteit heeft een speciaal ondermijningsteam van politie en het Openbaar Ministerie het voorbije jaar 313 aanhoudingen verricht. Het merendeel werd opgepakt wegens betrokkenheid bij hennepteelt (157) en productie of handel van synthetische drugs (122). Lees meer.

Wat wordt er verder besproken bij de koffieautomaat?

 

 • Wat zou haar lievelingseten zijn? Of haar favoriete boek? Hoe heet haar beste vriendinnetje en houdt ze op school meer van muziek of van rekenen? Doodgewone vragen waar iedere ouder het antwoord op weet. Maar niet als je Tom Cruise heet. De 53-jarige acteur heeft hij zijn dochtertje Suri (9), uit zijn voorbije huwelijk met Katie Holmes, al ruim twee jaar (!) niet meer gezien. Lees meer.
 • 'Wat is dit dan?' Anouk heeft om tekst en uitleg gevraagd van Marco Borsato na zijn uithaal naar zijn mede-The Voice of Holland-coach. Marco ventileerde eerder in het openbaar dat Anouk hem negeerde. "Anouk is Anouk en die is vooral bezig met Anouk. Als zij niet met me wil praten dan praten we niet", klapte hij uit de school. Lees meer.
 • Badr Hari zou flinke ruzie hebben gemaakt in een restaurant in Casablanca. De kickbokser, die heeft aangekondigd te stoppen, belandde naar verluidt in een grote duw- en scheldpartij met het personeel. Lees meer.

Wat kan je vandaag volgen?

 

 • In de Amsterdamse rechtbank wordt vandaag de vierde pro-formazitting gehouden in de strafzaak tegen Willem Holleeder. 'De Neus' wordt verdacht van de moorden op Cor van Hout, Kees Houtman, John Mieremet, Willem Endstra en Thomas van der Bijl. Lees meer.

Wat raden wij verder aan?

 

 • Nog nooit zijn in Nederland zoveel dieren in korte tijd verhuisd, als binnenkort in Emmen gebeurt. Van de oude dierentuin, Dierenpark Emmen in het centrum van de plaats, naar het nieuwe onderkomen, Wildlands Adventure Zoo Emmen. Een immense taak. "Nee, je kunt niet zomaar een paar bavianen in één verhuiskist zetten, dan vallen er doden." Lees meer.
 • ,,Hij sprak met afkeer van naïviteit, alsof hij met tegenzin iets herhaalde. In de toon van zijn antwoorden weerklonk de lichte irritatie van iemand die denkt dat zijn boodschap niet aankomt. Aan het woord was Petro Porosjenko, president van Oekraïne, vorige week op staatsbezoek in Nederland. In een interview met Nieuwsuur verdedigde hij de belangen van zijn land - gekoppeld aan een verdrag met een stabiele, eendrachtige EU. Ook waarschuwde hij over de ontwrichtende werking die Poetin binnen de EU heeft en de nadelen van een coalitie met hem. Alles op die teleurgestelde toon van de roepende in de woestijn." Lees hier de column van Nausicaa Marbe.