Nieuws
471782
Nieuws

Topkwartaal voor winkeliers

Amsterdam - De Nederlandse winkeliers laten de crisis steeds meer achter zich. In het derde kwartaal boekte de vaderlandse detailhandel op jaarbasis een omzetstijging van 2%, het hoogste percentage in zeven jaar tijd.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek deden vooral woonwinkels (5,2% omzetgroei), drogisterijen en parfumeriezaken (+6%) goede zaken. De winkels profiteren van een groeiend vertrouwen onder consumenten en een aantrekkende huizenmarkt in ons land.

Ondanks dat het herstel dus duidelijk is doorzet, zitten de non-foodwinkels in ons land nog altijd 16% onder het omzetniveau van voor de economische crisis die eind 2008 losbarstte.

Woonwinkels en doe-het-zelfzaken zitten qua omzet zelfs nog een kwart lager dan toen, net als elektronicawinkels. De kleding- en schoenenbranche moet nog 15% omzet inhalen om weer op het niveau van het derde kwartaal van 2008 te komen, aldus het CBS. De food-sector heeft het omzetverlies overigens wel al weer goedgemaakt.

Ondanks dat er voor delen van de detailhandel dus nog aardig wat in te halen valt, zien de ondernemers de toekomst in het algemeen zonnig in. Van de eigenaren van supermarkten en warenhuizen verwacht 60% volgend jaar een omzetstijging. Van de elektronicaverkopers denkt 40% dat de omzet in 2016 zal toenemen. Beide percentages zijn hoger dan gemiddeld in het bedrijfsleven, aldus het CBS.