Nieuws/Binnenland
471789
Binnenland

313 arrestaties bij aanpak drugscriminelen

DEN BOSCH - In de strijd tegen drugscriminaliteit in Zuid-Nederland zijn in een jaar tijd 313 aanhoudingen verricht en 45 criminele organisaties opgerold. Dat meldt de politie vrijdag.

Sinds oktober 2014 is de aanpak van drugscriminaliteit in het zuiden van het land geïntensiveerd. Politie, Openbaar Ministerie en andere organisaties richten zich op de hennepteelt en de productie van synthetische drugs als xtc.

De politie meldt talrijke successen. Zo zijn in Brabant, Limburg en Zeeland 121 henneplocaties doorzocht waarbij 133.648 hennepplanten en 60.108 hennepstekken zijn geruimd. Als dat niet was gebeurd, had het de telers ruim 123 miljoen euro opgeleverd, aldus de politie.

In het eerste jaar van de geïntensiveerde aanpak van de drugscriminaliteit in de zuidelijke provincies zijn 417 acties uitgevoerd, 172 keer tegen de teelt en handel in hennep en 166 keer tegen de productie van synthetische drugs. Ook grepen politie en OM 33 keer in bij criminele motorclubs, de zogeheten outlaw motorcycle gangs.

Verder zijn 169 wapens, zoals handvuurwapens, handgranaten, Kalasjnikovs en automatische wapens, in beslag te nemen.

In de Intensivering Zuid, zoals de aanpak is genoemd, werken OM, politie, openbaar bestuur, Belastingdienst, FIOD, douane, marechaussee en andere organisaties samen met als doel "netwerken te verstoren" en de productie van hennep en synthetische drugs substantieel terug te dringen.