Nieuws/Binnenland
471809
Binnenland

Intense drugsstrijd in Zuid-Nederland

TILBURG - In de strijd tegen georganiseerde drugscriminaliteit in het zuiden van Nederland heeft een speciaal ondermijningsteam van politie en het Openbaar Ministerie het voorbije jaar 313 aanhoudingen verricht. Het merendeel werd opgepakt wegens betrokkenheid bij hennepteelt (157) en productie of handel van synthetische drugs (122).

Sinds oktober vorig jaar worden 125 agenten en 15 medewerkers van Justitie vrijgemaakt om de uit de klauwen gelopen criminaliteit in Limburg, Noord-Brabant en Zeeland het hoofd te bieden.

,,Doordat een grote groep mensen vrij is gemaakt om zich specifiek hier op toe te leggen, plegen we vaker dan eens per dag een interventie. Dat is ook ons doel: via interventies proberen het criminele proces verstoren", aldus Wilbert Paulissen, hoofd van de Landelijke Recherche. Hij zegt dat die inspanningen effect hebben. Zo blijkt uit signalen uit het criminele circuit dat er wordt gesproken over een verplaatsing van hennepactiviteiten vanuit het zuiden naar andere delen van Nederland.

Drugslabs

Tussen oktober 2014 en september dit jaar voerde het ondermijningsteam 417 interventies uit. Daarvan had het merendeel te maken met drugs. Ook zijn in een jaar tijd 150.000 liter aan drugsgrondstoffen, 334.000 xtc-pillen en 170 wapens zijn afgepakt. Daarnaast legden politie en justitie beslag op meer dan 90 voertuigen, 23 woningen en 9 jachten. 45 criminele samenwerkingsverbanden zijn aangepakt en criminelen is vier miljoen euro afhandig gemaakt.

Het ondermijningsteam richt zich vooral op mensen die zich bezighouden met de productie en handel van hennepteelt en synthetische drugs als xtc en speed. Paulissen zegt dat drugslaboratoria in een steeds vroeger stadium worden ontdekt. ,,We zien dat ze niet lang in bedrijf zijn. Dat betekent dat we er dicht op zitten. Grote labs opzetten kost soms tonnen. Die hopen criminelen terug te verdienen door pillen te maken. Als we ze vroeg ontdekken zit je hen ook op die manier financieel dwars." De politie ziet een lichte verschuiving van synthetische drugsproducenten naar de grensstreek in België en Duitsland.

Tot de inzet van het ondermijningsteam werd vorig jaar besloten nadat de georganiseerde criminaliteit in Zuid-Nederland hardnekkiger bleek te zijn dan gedacht. Om de haverklap worden in met name Noord-Brabant en Limburg drugslabs en hennepkwekerijen ontdekt en zijn liquidatiezaken die te maken hebben met drugs er aan de orde van de dag.