Nieuws
471834
Nieuws

Rente blijft nog even boven nul

AMSTERDAM - Het is de grootste vrees van spaarders. Nul procent rente. Een gevaar dat even lijkt afgewend, maar volgend jaar nog steeds tot de mogelijkheden behoort.

Beleggers, bedrijven en natuurlijk spaarders. Allemaal keken ze gisteren met argusogen naar Mario Draghi. De president van de Europese Centrale Bank (ECB) die met een nieuwe ronde renteverlagingen de Europese economie een impuls hoopt te geven.

Een verlaging van de officiele tarieven die onder consumenten winnaars en verliezers kent. Voor huizenkopers en zuinige spaarders. Wat doet Draghi met hun portemonnee?

De laatste jaren hielpen de renteverlagingen van de Europese Centrale Bank de tarieven voor consumenten al flink omlaag. Een verlaging van de rente waartegen banken hun geld bij de ECB kunnen stallen werkt immers ook door in de tarieven voor particulieren, zegt Rabobank-econoom Elwin de Groot.

De hypotheekrentes zijn gedaald tot het allerlaagste niveau in vijftig jaar. Zo betalen huizenkopers voor 20 jaar vast gemiddeld minder dan 3% en voor 5 jaar vast nog maar 2%. Spaartarieven waren ook niet eerder zo laag. Bij de grootbanken ontvangen spaarders slechts 0,7% en bij prijsvechters komen tarieven nog net boven de 1%-grens uit. Na verrekening van inflatie en belasting kost sparen voor velen nu dus al geld.

Door nieuwe tarieven voor hypotheken kunnen door nieuwe stappen van Draghi zelfs nog wat omlaag. Dit merken vooral huizenkopers en mensen die hun hypotheek oversluiten. Veel anderen zitten nog enkele jaren aan hun rentepercentage vast. Er is ook een groep consumenten met een variabele rente. Zij profiteren bij elke renteverlaging.

Lees het hele verhaal hier: 'Nooit geld in rekening brengen om te sparen'