Nieuws/Binnenland
471837109
Binnenland

Remkes zet streep door ’traditionele’ minderheidscoalitie

Den Haag - Het is informateur Johan Remkes niet gelukt om een ’traditionele minderheidscoalitie’ te smeden met VVD, D66 en CDA. Met iets wat op een wanhoopskreet lijkt, nodigt hij nu alle middenpartijen uit om toch tot een samenwerking te komen.

Remkes wil woensdag praten met VVD, D66, CDA, PvdA, GL, CU, Volt, SGP en de Fractie Den Haan. De uitnodiging richting die partijen gaat gepaard met een klemmend beroep om te praten over een ’constructieve samenwerking’ die ertoe moet leiden dat ’op zo kort mogelijke termijn een nieuw kabinet gevormd kan worden door het starten van inhoudelijke coalitieonderhandelingen’.

De uitnodiging van deze groep volgt op een reeks gesprekken met VVD, D66 en CDA die volgens Remkes de formatie niet verder hebben gebracht. Die besprekingen hebben volgens hem ’tot de conclusie geleid dat het in deze fase ook niet mogelijk blijkt om tot een traditionele minderheidscoalitie te komen’.

De uitvoering van Remkes’ opdracht is daarmee volgens hem ’bemoeilijkt, maar niet afgerond’. Hij ziet namelijk nog meer opties om vanuit een minderheid te gaan regeren, zoals een extra-parlementair kabinet. Daarvoor nodigt hij nu alle partijen uit het midden uit, een uitnodiging die gepaard gaat met een hartenkreet: „Het moment is nu echt aangebroken dat de fracties van alle partijen uit het brede en constructieve midden daartoe hun verantwoordelijkheid moeten nemen.”