Nieuws
471860
Nieuws

Fopcadeau Draghi raakt AEX hard

Het Damrak heeft een dramatische dag achter de rug. Beleggers stapten op grote schaal uit aandelen, omdat ECB-president Mario Draghi geheel onverwachts geen verhoging van de maandelijkse obligatieaankopen aankondigde. Hij beperkte zich tot een verlenging van het programma en een bescheiden verlaging van de depositorente. Vooral Delta Lloyd, Unilever en Altice kregen tikken.

De AEX-index sloot maar liefst 3,7% lager op 449,9 punten. De AMX-index leverde 1,6% in op 686,5 punten.

De overige Europese beurzen zakten eveneens fors weg. Parijs en Frankfurt verloren 3,6% respectievelijk 3,4%.

Beleggingsstrateeg Simon Wiersma van ING constateert dat Mario Draghi beleggers vanmiddag voor het eerst teleurstelde sinds zijn aantreden als voorzitter van de Europese Centrale Bank vier jaar geleden. ,,De verlaging van de depositorente met 0,1% naar min 0,3% viel ons niet tegen, maar de meeste analisten hadden op een aanpassing van 0,15-0,2% gerekend. Dat de overige rentetarieven gelijk bleven, kwam voor beleggers ook als een tegenvaller."

De grootste domper was dat Draghi geen uitbreiding van het maandelijkse obligatieopkoopprogramma aankondigde, aldus Wiersma. ,,Hij kondigde alleen een verlenging aan. Zijn constatering dat de kredietverlening op gang komt, klopt. Om tot de gewenste stijging van de inflatie te komen, zijn echter ook hogere lonen nodig. De beste manier om tot een hogere inflatie te komen is het opkopen van grondstoffen, maar dit ligt niet in het mandaat van de ECB."

De beleggingsstrateeg hoopt dat het besluit van de ECB geen invloed heeft op de beslissing van de Amerikaanse centrale bank over twee weken. ,,De Fed moet zich focussen op de Amerikaanse economie. Bij de huidige ontwikkeling past geen rente van 0%, zodat een verhoging op zijn plaats is."

De kans op een eindejaarsrally lijkt nu duidelijk geslonken, maar Wiersma geloofde hier eerder al niet in. ,,Twee weken geleden besloten we onze overweging in aandelen naar neutraal terug te brengen, omdat we een negatieve verrassing van de ECB niet uitsloten. Bovendien zijn de aandelenwaarderingen hoog tegen de achtergrond van de gematigde groei van de bedrijfswinsten."

Delta Lloyd krijgt tik

Delta Lloyd verloor 10,7%, na een adviesverlaging door Credit Suisse. Morgan Stanley verlaagde zijn koersdoel naar €6, nadat de verzekeraar bij de claimemissie van €1 miljard meer inzicht gaf over zijn kapitaalpositie en dividendbeleid. De kapitaalratio zou nu aan de onderkant van de bandbreedte van 140 tot 180% uitkomen. Morgan Stanley vreest nieuwe zorgen om de kapitaalpositie.

Ondanks een herhaald koopadvies door ING zakte Altice met 5,8% naar het laagste niveau in ruim een jaar tijd. De zorgen over de schuldenpositie bleven de kabelmaatschappij parten spelen.

Voedings- en wasmiddelenproducent Unilever ging 4,7% onderuit.

ING sloot 2,1% lager op €12,58. Credit Suisse verlaagde het koersdoel voor de bank van €17 naar €16,60, bij  een ongewijzigd outperformadvies.

Geen enkel hoofdfonds hield het hoofd boven water. TNT Express presteerde met een min van 0,2% het minst slecht.

Bij de middelgrote fondsen belandde medisch toeleverancier Fagron na een verlies van 9,9% op het laagste niveau in zes jaar.

Bouwbedrijf BAM sloot 1,1% hoger, dankzij het binnenhalen van een opdracht in Duitsland.

Smallcap Macintosh zakte nog eens 7,9%, waarmee het koersverlies sinds half oktober op bijna 90% is gekomen. Beleggers lijken er niet meer in te geloven dat de schoenenwinkelketen in deze vorm zal overleven.

Frisdrank- en sapbottelaar Refresco won 0,9%, na het nieuws dat de drie grootste aandeelhouders bijna 10% van de aandelen naar de beurs hebben gebracht. ,,Een welkome eerste stap", beoordeelde Kepler Chevreux.

ABN Amro daalde 2,3%, ondanks een koopadvies van UBS. De bank wordt tegen een korting van 4% ten opzichte van branchegenoten verhandeld, terwijl de Zwitserse bank een premie gerechtvaardigd acht.

AND vloog 10,5% omlaag. Woensdag won de maker van digitale kaarten nog 15,5%, op berichten dat meerdere partijen interesse in een overname hebben. Volg dit gratis seminar over beleggen en hoe ETF's daarbij kunnen helpen.