Nieuws/Binnenland
472039
Binnenland

Homo’s in de klas vaak zondebok

UTRECHT - Voor homo- en biseksuele tieners blijkt uit de kast komen op sommige middelbare scholen in Utrecht geen pretje. Veel medeleerlingen willen niet met hen bevriend zijn of zelfs naast hen zitten.

Dat blijkt uit een gezondheidsrapportage over scholieren in klas 2 en klas 4. Met name in wijken als Kanaleneiland en Overvecht is de houding door Turkse en Marokkaanse jongeren tegenover klasgenoten met een andere (ontluikende) seksuele voorkeur ronduit negatief.

De genoemde percentages in de eerste gemeentelijke meting zijn schokkend. Zo denkt slechts één op de vijf leerlingen dat een klasgenoot met een andere geaardheid daarvoor uit kan komen.

Slechts één op de drie vmbo'ers wil een homo als vriend hebben. De helft wil in de pauze liever niet eens naast een homoseksuele klasgenoot zitten, en maakt hem duidelijk dat hij/zij van hem/haar af moet blijven.

Onder jongens en bij Turkse en Marokkaanse tieners zijn deze percentages nog hoger. In het rapport zijn ze echter niet verder uitgesplitst. Het onderzoek is gehouden onder bijna 4000 leerlingen op veertien scholen. Kinderen in klas 4 zijn milder dan in klas 2.

"Die cijfers zijn behoorlijk dramatisch. Dit is geen veilige omgeving", zegt raadslid Anne-Marijke Podt. "Sinds 2013 is voorlichting op scholen hierover verplicht. Je merkt dat scholen waar het het hardste nodig is, daar huiverig voor waren."

Podt gaat het onderwerp agenderen in de gemeenteraad, maar vindt evenwel dat er genoeg beleid is om het probleem aan te pakken. Ze doelt daarmee onder meer op de 'regenboogagenda', een actieplan om de zichtbaarheid, veiligheid en acceptatie te vergroten van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders.

Een belangrijk onderdeel daarvan is voorlichting op scholen. "Het streven van de gemeente is dat in 2016 alle scholen voldoen aan de verplichting", valt in de regenboogagenda te lezen. De Onderwijsinspectie onderzoekt dit jaar of dat ook zo is en komt in de eerste helft van 2016 met haar rapport.

GroenLinks-raadslid Fred Dekkers spreekt van een 'stevig, maar onderkend probleem'. Hij roept scholen op het onderwerp nog eens te agenderen, en wijt schroom en onhandigheid als oorzaken dat totnogtoe onvoldoende te doen. Dekkers gaat schriftelijke vragen stellen.

Het gemeentebestuur onderkent dat scholen in de wijken Overvecht, Noordwest en Zuidwest minder tolerant zijn ten opzichte van homoseksualiteit dan leerlingen uit de andere wijken in de stad. Maar: "Uit het onderzoek kan niet de conclusie getrokken worden dat homoseksuele jongeren in deze wijken problemen hebben."

Het COC was gisteren niet bereikbaar voor een reactie.