Nieuws
472052
Nieuws

‘Draghi gaf ons geen herstel’

Amsterdam - Het economisch herstel in de eurozone is te danken aan de lage olieprijs. De stimuleringsactie van de Europese Centrale Bank heeft niet bijgedragen aan de bescheiden economische groei.

Dat is de uitkomst van onderzoek van Casper de Vries, hoogleraar monetaire economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. De ECB koopt sinds maart maandelijks voor €60 miljard obligaties, grotendeels staatsobligaties. Deze kwantitatieve verruiming (QE in jargon) is volgens De Vries 'mosterd na de maaltijd', zo schrijft hij in economenvakblad ESB.

Kelderende olieprijs

'Het herstel van de Europese economie is eerder toe te schrijven aan de gedaalde olieprijs en in dat geval is QE dan olie op het vuur', zo concludeert de monetair econoom. Hij heeft in een model de relatie onderzocht tussen de economische groei, de ECB-stimulansen en andere economische factoren zoals de dalende olieprijs.

'Een klein dynamisch macromodel laat zien hoe het huidig herstel wordt geschraagd door de olieprijsdaling', schrijft De Vries in ESB, 'terwijl het QE-programma nu nog geen zichtbaar effect op het bbp kan hebben.' Volgens De Vries had het opkoopprogramma nuttig kunnen zijn midden in de crisis. Zo zetten de Amerikaanse en Britse centrale banken dit instrument in een veel vroeger stadium in.

Nauwelijks inflatie

Dankzij de dalende olieprijs is de inflatie in de eurozone al langere tijd zeer laag. In november stegen de prijzen met gemiddeld 0,1%. ECB-president Draghi vreest voor een deflatiespiraal. Maar consumenten hebben door de lage inflatie wel een stevige koopkrachtimpuls gekregen.

Rabobank-econoom Elwin de Groot zei eerder deze week al in de Financiële Telegraaf: 'Je ziet de economie enigszins aantrekt in de eurozone. En dat komt vooral door de consument. Die besteedt meer door de gematigde prijsontwikkeling. De lage inflatie heeft ons uit het slop getrokken.'

Vakblad ESB heeft dit artikel van De Vries vanwege de actualiteit vervroegd gepubliceerd. Vanmiddag maakt ECB-president Draghi bekend welke extra stimuleringsmaatregelen worden genomen om de inflatie en de economie aan te jagen.

Lees hier de opties voor ECB-president Draghi bij het besluit donderdagmiddag.