Nieuws/Buitenland
472215146
Buitenland

Koning Charles houdt receptie voor wereldleiders en vorsten

Koning Charles III spreekt met mensen in Belfast

Koning Charles III spreekt met mensen in Belfast

LONDEN - De Britse koning Charles houdt een receptie voor presidenten, premiers, vorsten en andere hoogwaardigheidsbekleders die naar Londen komen voor de staatsbegrafenis van koningin Elizabeth. De ontvangst vindt zondag, een dag voor de uitvaartdienst, plaats in Buckingham Palace.

Koning Charles III spreekt met mensen in Belfast

Koning Charles III spreekt met mensen in Belfast

Bij de staatsbegrafenis maandag in Westminster Abbey worden zo'n 2000 gasten verwacht. Onder hen zijn de Amerikaanse president Joe Biden, de Franse president Emmanuel Macron, de Australische premier Anthony Albanese en de Canadese premier Justin Trudeau. Ook koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix zullen naar Londen afreizen.

Er zijn duizend uitnodigingen naar het buitenland gestuurd, voor zowel de begrafenis als de receptie. Na donderdag, als de deadline voor het accepteren van de uitnodiging is verstreken, wordt een definitieve stoelindeling gemaakt. Er zijn naar verluidt uitnodigingen gestuurd naar bijna alle landen. Syrië, Venezuela, Afghanistan, Rusland, Belarus en Myanmar zouden in ieder geval niet welkom zijn.

De nieuwszender Sky News meldt dat de Britse premier Liz Truss dit weekend ontmoetingen heeft met een klein aantal wereldleiders die dan al in het Verenigd Koninkrijk zijn vanwege Elizabeth. Om welke leiders het gaat, is niet bekendgemaakt. Het zullen Truss' eerste persoonlijke ontmoetingen met buitenlandse leiders zijn sinds haar aantreden als premier eerder deze maand.

Buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders krijgen voorafgaand aan de begrafenis nog de kans om in Westminster Hall afscheid te nemen. De kist van Elizabeth staat daar sinds woensdag. Belangstellenden kunnen daar dag en nacht langslopen, tot de dag van de uitvaart.