Nieuws/Buitenland
472218
Buitenland

EU dreigt Grieken met exit uit Schengen

Brussel - De Europese Unie is het zat dat Griekenland de deur voor vluchtelingen naar Europa wagenwijd open zet. Als de Grieken hun grenzen niet snel beter controleren, dreigt het land uit de Schengenzone te worden geknikkerd.

Binnen de EU is er al langer grote irritatie over het gebrek aan grensbewaking door Athene. Sinds begin dit jaar kwamen via Griekenland rond de 700.000 vluchtelingen aan in Europa. Het geduld van Brussel met de Grieken is inmiddels zo goed als op, melden ingewijden aan de NOS. Als de Grieken hun grens niet in de gaten kunnen houden, dreigen drastische maatregelen. Er zou serieus gekeken worden naar manieren om Griekenland de wacht aan te zeggen. Aanstaande vrijdag komen in de Belgische hoofdstad de EU-minister van Buitenlandse Zaken bijeen. De Griekse kwestie staat hoog op de agenda.

Premier Mark Rutte haalde deze week ook al fel uit naar Athene toen hij in Den Haag de Brusselse correspondenten bijpraatte over het Nederlandse voorzitterschap van de EU dat op 1 januari voor een half jaar aanvangt. De grens tussen Griekenland en Turkije, waar dagelijks 10.000 migranten passeren, moet potdicht. b Als de Grieken hun grens niet in de gaten kunnen houden, moeten de overige EU-landen maar helpen, zei hij. "Die stroom moet eerst worden gestopt voordat we verder kunnen praten."