Nieuws
472242
Nieuws

Hoe date ik het ook alweer?

Doe mij maar een stoere, onmogelijke man

We gaan op datingles. Hoe gezellig klinkt dat? De uitnodiging komt per mail binnen en ik denk direct: 'Ach, waarom ook niet? Baat het niet schaadt het niet, toch?’

Zo ga ik op weg met drie vriendinnen die stikken van de voorpret. ‘Zeg Harp (mijn bijnaam voor intimi), wat gaan we eigenlijk doen?’ gniffelt de achterbank. ‘Geen idee’, mompel ik, 'maar ik vermoed dat we de do’s and dont’s van dating gaan leren.'

‘Het leed dat daten heet’, bromt één van hen. En de rest van de reis vullen we met verhalen over flaters, blunders, mislukkingen, verwoeste nieuwe pogingen, gedroogde tranen. En natuurlijk gaat het over seks. Want zet vier melige vrouwen in een auto en het hek is van de dam. Zo had één van mijn vriendinnen geknuffeld met een nieuwe man en hem gevaagd of hij altijd zoende alsof hij een staafmixer in zijn mond had.

De toon is gezet en we zijn er nog niet eens. Ik parkeer de auto voor een groot landhuis. ‘Zo, zo, die woont mooi. Kennelijk is leren daten een lucratieve business,’ roept vriendin Anousj.  We bellen aan en een keurige dame, met blond opgestoken haar, ferme parels in de oren en verleidelijke hoge hakken, zwaait de poort voor ons open. We krijgen koffie met petit fours en gaan aan de slag.

‘Zo,’ roept ze kordaat, ‘het werkt eigenlijk net als bij een puppytraining: we hoeven niet de hond te trainen, maar de baas.’ Ik begrijp de vergelijking niet goed, maar naast mij propt Anousj een zakdoek in haar mond om het niet uit te gieren van het lachen.

Ze vervolgt enthousiast haar training: 'Kijk, we hoeven de man niet meer op te voeden, maar de vrouw. Want elke man is de zoon en elke vrouw is de moeder.’ Er wordt op mijn schouder getikt en ik hoor een gesmoorde stem achter mij: 'Zeg, is zij getrouwd met Johan Cruijff ?’ Het zou inderdaad zomaar een uitspraak van hem kunnen zijn. Het belooft  een interessante avond te worden.

‘Nee dames,’ roept zij beslist met licht geaffecteerd stem: 'Nee… geen profielen met beschrijvingen hoe leuk, lief en gezellig jij bent, maar een doelgerichte sollicitatie. Geen verlanglijst, maar een eis! De heer in kwestie moet eerlijk, trouw, monogaam, lief, aantrekkelijk, hygiënisch en succesvol zijn en beschikken over authentiek zelfvertrouwen, want voor minder gaan we toch niet, dames?’

Ze kijkt triomfantelijk naar ons en vervolgt haar relaas: 'En dames, vooral niet te bereidwillig, niet te gretig zijn, want wij dames moeten een beetje mysterieus en afstandelijk blijven. De man is immers een heuse jager en vrouw wenst veroverd te worden.’

Het licht van de beamer floept aan en we krijgen een powerpoint te zien over de emotionele samenstelling van De Man. Het begint inderdaad te lijken op een puppytraining, want onze coach heeft het over stevige condities en voorwaarden voor de eerste ontmoeting, over gedragscodes betreffende de vervolgafspraken en tenslotte over kluiven. Oftewel: de beloning voor goed gedrag in de vorm van seks. 

Ik durf het niet te vragen, maar gelukkig is Anousj mij voor: 'Goh mevrouw, bent U getrouwd?’

Kennelijk heeft ze plaatsvervangend medelijden met de echtgenoot van deze vrouw en doemt het beeld in mij op dat hij ging zitten op commando, de vuilniszak verwisselde op de tweede toon van het fluitje en dat de brave ziel één maal per maand seks mocht hebben omdat hij een kluif had verdiend. Gelukkig voor hem is het antwoord nee. Er is dus geen man.

Op weg naar huis. ‘Ik heb werkelijk geen zak opgestoken, maar een uiterst vermakelijke avond gehad’, brult Anousj. Ik wel. Ik heb wel degelijk iets geleerd. Ik hou van gewone mannen. Gewone stoere, maar soms onmogelijke mannen. Gewone kwetsbare, lieve en gezellige mannen.

Ik open de deur van mijn huis. Hugo, mijn hondenman, kwispelt mij gedag. Ik geef hem een kluif. Geen beloning, maar gewoon omdat hij zo lief is.

Volgende week zaterdag lees je in aflevering 8 meer over Patty's avonturen op de datingmarkt.

Over Hoe date ik het ook alweer?

Patty Harpenau, coach en auteur, gaat voor VROUW op datingavontuur. In de gloednieuwe blog ‘Hoe date ik het ook alweer?’ kruipt ze in de huid van Share Vrolijk, een vrouw van 57 jaar die dol is op vissen, koken en lezen. En natuurlijk op zoek is naar de ware liefde...